Αίγυπτος: Πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 23:51
UPD:23:52
REUTERS/NIR ELIAS

Σημερινή εικόνα από ισραηλινά πυρά προς τη Γάζα.

A- A A+

Πρωτοβουλία για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε η κυβέρνηση της Αιγύπτου καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να τερματίσουν τις εχθροπραξίες αρχής γενομένης από αύριο στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Το Κάιρο αποκάλυψε αυτό το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνέρχεται εκτάκτως στο Κάιρο με αντικείμενο την ισραηλινή επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 180 και πλέον Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρα Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, ανακοίνωσε ότι  το συμβούλιο ασφαλείας της Ισραηλινής κυβέρνησης θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο Τρίτη για να εξετάσει την πρόταση της Αιγύπτου.

Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε επίσης μία ημέρα πριν από την άφιξη στο Κάιρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε εντείνει τις επισκέψεις στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη όπως και τις επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής σε μια προσπάθεια με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που παρέμειναν όμως σε αδιέξοδο.

EURONEWS

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία προβλέπει τον «πλήρη τερματισμό των αεροπορικών, θαλασσίων ή χερσαίων επιθέσεων» αρχής γενομένης από αύριο στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο αγαθών και προσώπων στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό αποκλεισμό, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

EURONEWS

Η Αίγυπτος προτείνει επίσης να υποδεχθεί σε διάστημα 48 ωρών αφότου τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία δύο αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, προκειμένου να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες στο έδαφός της.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία έχει ρητώς στόχο το εβραϊκό κράτος να μην προχωρήσει στην «χερσαία επιχείρηση», για την οποία εκτοξεύει απειλές εδώ και ημέρες, και καλεί «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να σταματήσουν τις ρίψεις ρουκετών».

 Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εκεχειρία, διαμηνύει η Χαμάς.

EURONEWS

Εκπρόσωπος της Χαμάς σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς Χαμάς σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται συνομιλίες με αντικείμενο μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το οριστικό» δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή