Αφγανιστάν: Αρχίζει ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών

Πιθανότατα από την Τρίτη
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 17:43
UPD:17:47
REUTERS/JIM BOURG

Η διαδικασία επανελέγχου συμφωνήθηκε από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

A- A A+

Η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από την Τρίτη η ανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

Η διαδικασία επανελέγχου συμφωνήθηκε από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενώ νωρίτερα ο ηττημένος - σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση - Αμπντουλά Αμπντουλά είχε απορρίψει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία αναδεικνύουν νικητή της διαδικασίας τον Άσραφ Γάνι με ποσοστό 56,4%, έναντι ποσοστού 43,5% για τον κ. Αμπντουλά.

«Ο έλεγχος των ψηφοδελτίων στην επαρχία της Καμπούλ θα αρχίσει αύριο το πρωί», είπε ο Ζαρίφα Ζορμάτι, μέλος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ψηφοδέλτια από τις κοντινές επαρχίες θα ελέγχονται αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καμπούλ. «Οι εναέριες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μεταφέρουν τα ψηφοδέλτια από άλλες επαρχίες», συμπλήρωσε ο κ. Ζορμάτι.

Εντούτοις έτερος Αφγανός αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι εφικτό να αρχίσει στην ώρα της η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. «Είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει για άλλη μία ημέρα και πιθανότατα να αρχίσει την Τετάρτη», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος από το εκλογικό στρατόπεδο του υποψήφιου προέδρου κ. Αμπντουλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Φοβούνται τον έλεγχο. Είναι πιθανόν να αναζητούν την ευκαιρία για άλλη μια απάτη εφ' όσον αναβάλουν την ανακαταμέτρηση», δήλωσε ο Άλι Αμίρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή