Γνώμη: Ελαβαν το μήνυμα;

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:14
EPA/Olivier Hoslet

Αύριο η ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται να εγκρίνει τον ορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν από την 1η Νοεμβρίου 2014.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα αναλάβουν τα ανώτατα κοινοτικά αξιώματα ολοκληρώνεται αύριο και μεθαύριο στην Ευρωβουλή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο τα δύσκολα για τους αξιωματούχους και τις κυβερνήσεις θα έρθουν στη συνέχεια, που θα πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως στους πολίτες ότι πήραν το μήνυμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Αύριο η ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται να εγκρίνει τον ορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν από την 1η Νοεμβρίου 2014. Την Τετάρτη, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμφωνήσουν για τις άλλες θέσεις, δηλαδή προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ενδεχομένως προέδρου του Εurogroup.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές συμφωνίες, από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προκύπτει ότι στην επιλογή των προσώπων θα υπάρξει αυτή τη φορά μεγαλύτερη ισορροπία. Σήμερα ο κοινοτικός Βορράς κατέχει όλα τα σημαντικά πόστα (πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Εurogroup, επίτροπο Οικονομικών, επικεφαλής Διπλωματίας), ενώ ο Νότος έχει μόνο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι Νότιος (Ντράγκι) αλλά η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και κοινοτικά όργανα.

Η επίτευξη ισορροπημένης εκπροσώπησης θα είναι θετική εξέλιξη, γιατί οι πολίτες στις χώρες της περιφέρειας και γενικότερα στο Νότο ήταν μεν πάντα δύσπιστοι έναντι των Βρυξελλών, όμως έγιναν πολύ περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, η πρώτη μέχρι τώρα επιλογή, αυτή του κ. Γιούνκερ, ήταν η καλύτερη δυνατή για πολιτικό προερχόμενο από το Βορρά.

Ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup μπορεί να μην κατάφερε να αποσοβήσει αποφάσεις που έκαναν ζημιά στον κοινωνικό ιστό των μνημονιακών χωρών, αλλά δεν ταυτίστηκε ποτέ με τη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως την αντιλαμβάνεται η βόρεια «σχολή». Τα δε μηνύματα που στέλνει τις τελευταίες μέρες είναι ελπιδοφόρα. Οταν δεσμεύεται απέναντι στους ευρωβουλευτές ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να εισηγηθεί πρόγραμμα διάσωσης που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις, ακουμπάει την ουσία του προβλήματος των μνημονίων.

Ολα αυτά, έστω και φραστικά στην παρούσα φάση, είναι καλά γιατί βοηθούν στην αλλαγή του κλίματος και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο κ. Γιούνκερ θα κριθεί στην πράξη, κυρίως, από τον τρόπο που θα ερμηνεύσει την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν είναι εκείνη που κάνει την εισήγηση στα κράτη-μέλη σχετικά με την τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτή κρίνει εάν η υπέρβαση του στόχου του ελλείμματος σε μια χώρα είναι δικαιολογημένη ή όχι, αυτή κρίνει και εισηγείται αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ή όχι. Από τους χειρισμούς του νέου προέδρου στο θέμα αυτό θα φανεί εάν θα πάμε σε μια νέα οικονομική πολιτική, εστιασμένη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, ή αν θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο σημερινό φαύλο κύκλο. 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή