Εικονικό πτώμα για μαθήματα ανατομίας

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 13:43
UPD:13:43
FACEBOOK/Anatomage

Το Anatomage Table δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διερευνήσουν το εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος ανατέμνοντάς το εικονικά. 

A- A A+

Ένα εικονικό πτώμα- ένα από τα πρώτα του είδους του στη Μ. Βρετανία- πρόκειται να έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι φοιτητές της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου για μαθήματα ανατομίας.

Το Anatomage Table δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διερευνήσουν το εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος ανατέμνοντάς το εικονικά. Το τραπέζι, το οποίο «προβάλλει» ανδρικά και γυναικεία σώματα φυσικού μεγέθους, δημιουργήθηκε χάρη σε αξονικές τομογραφίες και επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν το σώμα από μπροστά και πίσω, πλάγια και ανάποδα.

Όπως αναφέρουν καθηγητές ανατομίας του πανεπιστημίου, το νέο αυτό εργαλείο επιτρέπει την εξαιρετικά λεπτομερή προβολή του σώματος και των συσχετισμών μεταξύ των οργάνων στο εσωτερικό του. Εν αντιθέσει με την ανατομία ενός πραγματικού πτώματος, όπου τα όργανα μπορούν μόνο να αφαιρεθούν, στο εικονικό πτώμα οι φοιτητές μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν όργανα, φλέβες, αρτηρίες, νεύρα ή ιστούς αγγίζοντας το τραπέζι –κάτι το οποίο τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα και τα μέλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

FACEBOOK/ANATOMAGE

Η νέα αυτή συσκευή προστίθεται σε άλλο ένα πρωτοποριακό μέσον υψηλής τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου: το 3D ανατομικό ολόγραμμα φυσικού μεγέθους, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Η τρισδιάστατη εικόνα του γυναικείου σώματος δημιουργείται από τρία συνθετικά στρώματα και μπορεί να θεαθεί από διάφορες γωνίες, επιδεικνύοντας μυϊκές δομές, τον σκελετό, εσωτερικά όργανα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Όπως αναφέρει ο Γκόρντον Φιντλέιτερ, καθηγητής της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών, «η ομορφιά του Anatomage Table είναι ότι μπορείτε να περιστρέψετε και να δείτε το σώμα σε όλα τα τρία επίπεδα, σε μια μοναδική τρισδιάστατη εμπειρία. Αν και δεν πρόκειται ποτέ, πιστεύω, να αντικαταστήσει την εμπειρία της ανατομίας και μεταχείρισης ενός πραγματικού πτώματος, θα επιτρέψει στους φοιτητές να δουλέψουν πάνω σε ένα εικονικό πτώμα χωρίς να χρειάζεται η γραφειοκρατία που συνοδεύει τη χρήση των πραγματικών σορών. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει πολύ θετικό feedback από φοιτητές και χειρούργους που το έχουν δοκιμάσει».

FACEBOOK/ANATOMAGE

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιπρόσθετα στις προεγκατεστημένες αξονικές τομογραφίες και MRI scans οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η εισαγωγή προσωπικών/ ειδικά διαμορφωμένων σαρώσεων στη συσκευή, με σκοπό την ψηφιακή αναπαραγωγή τους ως εικονικών πτωμάτων και τη χρήση τους στο πλαίσιο εκπαιδευτικών «πακέτων» με συγκεκριμένους σκοπούς. 

Προτεινόμενα για εσάς