Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση φοβάται το δημοψήφισμα και την Ολομέλεια

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 13:55
UPD:16:16
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Κινείστε ως κυβέρνηση στα σκοτάδια, καταφεύγετε σε συκοφαντίες, δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα αλλά ούτε καν συζήτηση στη Βουλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας στην παρέμβαση του στο Α' Θερινό Τμήμα του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».

A- A A+

«Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την πώληση του 30% της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «λαϊκή μειοψηφία, που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εκδικητική μανία» και ότι εκχωρεί τη ΔΕΗ προκειμένου η επερχόμενη, όπως ανέφερε, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει εργαλεία για να ανατάξει την οικονομία και την παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Παράλληλα, στήριξε τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην διαφωνία του με την κυβέρνηση ως προς το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.

ΒΟΥΛΗ

«Δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος. Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία. Αποικία των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής που βιάζεται πριν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκοκαλίσουν τον δημόσιο πλούτο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι «μέχρι να προσφύγουμε στις εκλογές οφείλει ηθικά η κυβέρνηση να επιδιώκει την ευρύτατη συναίνεση για κάθε απόφαση.

«Δεν πρωτοτύπησα, είπα τα αυτονόητα. Και άλλοι είπαν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα. Τι από όλα αυτά δεν καταλαβαίνετε; Η κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος από τη Βουλή Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν τον θεσμικό ρόλο που έχουν για να έρθουν σε μία συνεννόηση, αλλά πολιτεύονται με το σκεπτικό ότι αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουμε το παν για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει εργαλεία να ανατάξει τη χώρα».

«Πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας και αυτό να γίνει άρον άρον, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας στον τόπο», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και αποσαφήνισε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πιστεύει κανείς ότι εμείς σ’ αυτό θα παίξουμε το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου»;», ρώτησε και πρόσθεσε: «Νομίσατε ότι εμείς θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να σας παρακολουθούμε να πουλάτε τη ΔΕΗ με προεπιλεγμένη πλειοψηφία στα θερινά τμήματα της Βουλής. Όχι κύριοι συνάδελφοι. Μας γυρνάτε 64 χρόνια πίσω, στην εποχή της POWER. Ο κάθε βουλευτής θα πάρει την ευθύνη του».

«Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και αν δεν υπάρχει χώρα για να κυβερνήσουν. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν είμαστε διψασμένοι για την εξουσία, αλλά για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας κλεπτοκρατίας και να την δώσουμε στον ελληνικό λαό που ανήκει».

Κάνοντας λόγο για «εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακάουτ από την ημέρα που πήραμε την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής επισημαίνοντας ότι «η τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής είναι η αυτονόητη».

«Οι βουλευτές είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους 120. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η βούληση του λαού ή ο δικός σας φόβος; Η βούληση του λαού ή τα προαπαιτούμενα της τρόικας;» ρώτησε.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δεν φοβάτε μόνο το δημοψήφισμα, φοβάται και την Ολομέλεια: Φοβάστε ότι θα έχετε και δικούς σας βουλευτές απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ». «Κινείστε στα σκοτάδια, αδυνατείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στην κοινωνία, καταφεύγετε σε συκοφαντίες – δεν θα σας βγουν σε καλό οι συκοφαντίες. Ποτέ και σε κανένα δεν βγήκαν σε καλό οι συκοφαντίες» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ΔΕΗ αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο της οικονομίας», «εισφέρει το 3% του ΑΕΠ, είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια, τον ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό, την εθνική ενεργειακή ασφάλεια».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «δεν υπάρχει «μικρή» ΔΕΗ. Υπάρχουν μεγάλα φιλέτα».

Υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί, όπως στη Δυτική Μακεδονία» και ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη: «Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας. Πόσο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα φράγματα, τα αποθέματα λιγνίτη, ο ορυκτός εθνικός πλούτος. Οι ειδικοί μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισ. Είναι ύβρις όλο αυτόν τον πλούτο να τον αποκαλείται "μικρή" ΔΕΗ».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως όπου έγινε ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, ακρίβυνε το ρεύμα (Σουηδία, Νορβηγία κ.α.) και ότι η προηγούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έφερε 101% αύξηση στο οικιακό ρεύμα και 80% στο βιομηχανικό, αλλά και «διάφορα κουμάσια» - σημείωσε δε ότι «στη δίκη που έγινε εναντίον αυτών των κυρίων συνήγορός του ήταν ο Υπουργός Υγείας – είχε δικαίωμα να το κάνει – και δεν παρευρέθηκε το Δημόσιο»…

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ «τις αμαρτίες του κράτους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «ένα άλλο πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, νέος τρόπος παραγωγής του πλούτου που θα έχει μηχανισμούς ελέγχου και δεν θα είναι αποκομμένος από τους πολίτες».

Ακόμη έκανε αναφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις απεργίες, προειδοποιώντας: «Μη διανοηθείτε να αγγίξετε το δικαίωμα στην απεργία. Είναι ιερό και κατακτήθηκε με αγώνες. Δεν θα επιστρέψετε τη χώρα στον 19ο αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ήταν έρμαια των εργοδοτών τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη».

«Οι μέρες του φόβου τελείωσαν για τον ελληνικό λαό. Εσείς όσο θα είστε στα κυβερνητικά έδρανα θα ζείτε με τον φόβο» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Σύντομα ο λαός θα απαλλάξει τον τόπο από αυτό το μαρτύριο».

Γ. Μανιάτης: Δεν κυριαρχεί φόβος, αλλά πατριωτικό καθήκον

ΒΟΥΛΗ

Στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτη, επισημαίνοντας πως «κάθε άλλο παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους κυβερνητικούς βουλευτές». «Αντί για φόβο κυριαρχεί το πατριωτικό καθήκον» είπε.

Σε ό,τι αφορά το πόσο κάνει η «μικρή» ΔΕΗ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι «δεν το αποφασίζετε ούτε εσείς ούτε η κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως το ΔΣ της ΔΕΗ θα επιλέξει ανεξάρτητο παγκοσμίου κύρους της ΔΕΗ που θα ορίσει την τιμή.

Όσον αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση να μη λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, ο υπουργός σχολίασε: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητά την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ; Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Σε ποιες επιλογές της κυβέρνησης θα συμφωνήσετε;».

Θ. Παφίλης: Δημοψήφισμα και για το ν/σ και για την ενέργεια συνολικά

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε πως το κόμμα θα ζητήσει δημοψήφισμα και για την ακύρωση του νομοσχεδίου για την πώληση της ΔΕΗ, αλλά και για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την ενέργεια.

Σε παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παφίλης υποστήριξε πως «η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση διά της κυβερνητικού εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη δεν έχει καμία βάση».

«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να κάνει τη δική του πρόταση και το ΚΚΕ το κάνει για ακύρωση του συνολικού πλαισίου και του νόμου για τη "μικρή" ΔΕΗ» τόνισε.

Επισημαίνεται ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του είπε: «Ας έρθει η συζήτηση για το δημοψήφισμα να τελειώνουμε και με αυτό για να μην μας ταλαιπωρούν μέσα στο καλοκαίρι».

Π. Καμμένος: Ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα

Ακολούθησε η παρέμβαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα και τόνισε ότι το κόμμα του ζητάει δημοψήφισμα όχι για να καλύψει την «κακή» ΔΕΗ ή τους συνδικαλιστές, αλλά για να προστατευθεί η περιουσία του ελληνικού λαού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα και ότι δεν πουλιέται η ΔΕΗ για αναπτυξιακούς σκοπούς» σημείωσε ο κ. Κάμμενος στην παρέμβαση του στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αύριο, εκτός από το 30%, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πουλήσει χωρίς καμία άδεια της Βουλής, όλη τη ΔΕΗ».

«Είναι μια εγκληματική επιλογή της τρόικας την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση, αυτό που καλούμαστε στην ουσία να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μια κυρίαρχη χώρα» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «πρωτοφανές παγκόσμιο φαινόμενο να πουλιέται μια δημόσια επιχείρηση με 7,5 εκατομμύρια αποκλειστικούς πελάτες, με καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο και με περιουσία πάνω από 15 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κοιτάσματα λιγνίτη, με αντάλλαγμα το 1/10 της αξίας της».

«Με την υπογραφή και την ψήφο σας δωρίζετε τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Νομίζει κανείς ότι θα μείνει έξω από τη φυλακή, όταν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι κάποιος αποφάσισε να ξεπουληθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας;» συμπλήρωσε.

Έγκλημα επίσης, υποστήριξε, είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετώντας, παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών,στη διάθεση ιδιώτη επιχειρηματία.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θα παραδώσει την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, τον εθνικό πλούτο και το μαύρο χρυσό των λιγνιτικών μονάδων, σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία για τη «μικρή ΔΕΗ» θα διεξαχθεί στις 20:30.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή