Κόντρα συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 10:46
UPD:10:48
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το σύνθημα «Η Ελλάδα δεν πωλείται» στη χθεσινή εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, έστειλαν το μήνυμα ότι το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

A- A A+

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την πλευρά των δανειστών της χώρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το σύνθημα «Η Ελλάδα δεν πωλείται» στη χθεσινή εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, έστειλαν το μήνυμα ότι το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Μάλιστα πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκστρατεία για τον αιγιαλό να λάβει κοινωνικά χαρακτηριστικά και να μην εκληφθεί ως κομματική πρωτοβουλία. Παράλληλα στην Κουμουνδούρου είδαν με ικανοποίηση τη Νίκη Φούντα και τον Θράσο Φωτεινό από τη ΔΗΜΑΡ, τους ανεξάρτητους βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Νίκο Νικολόπουλο και Οδυσσέα Βουδούρη και τον Στέφανο Ψημένο και Παύλο Ελευθεριάδη από το Ποτάμι να δίνουν το «παρών» στην εκδήλωση. Παράλληλα και η παρουσία πλήθος αυτοδιοικητικών έστειλε το μήνυμα, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι παρούσα στη μάχη.

Πάντως η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, δεν βιάζεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, προφανώς για να μην ακολουθήσει χρονικά τα όσα έγιναν με το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα έξι προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής θα συνεδριάζει μέχρι τις 28 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται να πάει ακόμη και στο Γ΄ θερινό τμήμα.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας από σήμερα βρίσκεται στην Ιταλία για τριήμερη επίσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει με συνέντευξη Τύπου για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας και των κοινών αγαθών στην Ιταλία και την Ευρώπη». Μάλιστα την Παρασκευή η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ιταλία θα συμπέσει και με την παρουσία του στη χώρα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του Ματέο Ρέντσι.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι έρχεται ένας «Αμερικανικός Αύγουστος» θέλοντας να καταδείξει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, ωστόσο από τις 10 Σεπτέμβρη και μετά ο Αύγουστος θα μοιάζει με «παιδικό παιχνίδι». Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, απολύσεις από το Δημόσιο και δημοσιονομικές εκκρεμότητες όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις είναι μερικά μόνο απ' όσα θα βρει μπροστά της η συγκυβέρνηση.

Εντός αυτού του κλίματος το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται, βάζοντας στο στόχαστρό του την αξιολόγηση στο δημόσιο. Σήμερα μάλιστα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Γιώργο Κουτρουμάνη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη και τους συναρμόδιους υπουργούς και σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει θέμα θεσμοθέτησης έως 100 δόσεων στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν με απόλυση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή