Γ. Μανιάτης: Είμαστε έτοιμοι για όλα

Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 07:56
UPD:09:29
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

 

A- A A+

Αν η απόφαση της δικαιοσύνης για τη ΔΕΗ δεν εφαρμοστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης, διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», τόνισε ο κ. Μανιάτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιστράτευση των εργαζομένων εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για το τίμημα της πώλησης, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως η Επιχείρηση θα δεχθεί κατ’ ελάχιστον προσφορές με βάση την λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ» και με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Οι άτυπες εκτιμήσεις είναι για ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι τα χρήματα από την πώληση της ΔΕΗ θα πάνε στην ίδια τη ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι θα υπάρξει πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα πάγια της ΔΕΗ είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να κάνει απολύσεις προσωπικού για πέντε χρόνια.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αργά χθες το βράδυ έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπως έχει  δηλώσει ο πρόεδρος του συνδικάτου Σταμάτης Ρέλλιας, προκειμένου να αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων από εδώ και στο εξής.

 Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει  το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της  και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Υπογραμμίζει δε πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.

Τέλος καλεί την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα, όπως λέει, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό  να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι η  απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις.

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την  ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή