Νέα τεχνική βλαστοκυττάρων αναγεννά τον κερατοειδή χιτώνα

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 11:19
UPD:11:19
REUTERS

Μια ομάδα βλαστικών κυττάρων στα μάτια μας επιδιορθώνουν και ανανεώνουν κάθε λίγες εβδομάδες τον κερατοειδή χιτώνα. Χωρίς αυτά τα βλαστοκύτταρα, ο κερατοειδής (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την κόρη του ματιού) θα θόλωνε και η όρασή μας θα μειωνόταν.

A- A A+

Χάρη σε μια νέα τεχνική με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορική ερευνήτρια Παρασκευή Κολοβού, κατάφεραν για πρώτη φορά να αναγεννήσουν ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα ματιού.

Μεταμοσχεύοντας τα κατάλληλα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια, οι ερευνητές δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς κερατοειδείς χιτώνες, οι οποίοι βελτίωσαν την όραση των πειραματόζωων.

Η μέθοδός τους ενδέχεται στο μέλλον να αποκαταστήσει την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμών και Ώτων της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Μάρκους Φρανκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Μια ομάδα βλαστικών κυττάρων στα μάτια μας επιδιορθώνουν και ανανεώνουν κάθε λίγες εβδομάδες τον κερατοειδή χιτώνα.

Χωρίς αυτά τα βλαστοκύτταρα, ο κερατοειδής (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την κόρη του ματιού) θα θόλωνε και η όρασή μας θα μειωνόταν.

Η καταστροφή αυτών των ζωτικών κυττάρων λόγω αυτοάνοσης πάθησης, εξωτερικής μόλυνσης ή τραυματισμών (π.χ. από χημική ουσία) είναι από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα είχε αποδειχτεί πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα.

Πλέον, για πρώτη φορά, όχι μόνο αυτό κατέστη εφικτό, με τη βοήθεια ενός μορίου-δείκτη, της πρωτεΐνης ΑΒCB5, αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν αυτά τα κύτταρα για να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος κερατοειδής.

 Όπως δήλωσε ο Μάρκους Φρανκ, το επόμενο βήμα θα είναι να εξελιχθεί η τεχνική, έτσι ώστε να αποτελέσει μια θεραπεία για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, έως ότου γίνουν και οι αναγκαίες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή