Αλ. Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 13:33
UPD:17:14
EUROKINISSI

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ προτίθεται να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε -αν υπάρξει ψήφιση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» από το θερινό τμήμα της Βουλής- να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ν/σ έκτρωμα, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη διαδικασία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν όλοι στη Βουλή και δεν θα κρύβονται «πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχαμου διαφωνούν». «Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως «μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ό,τι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

ΝΕΡΙΤ

Ο κ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Απορρίπτοντας τα περί «συντεχνίας» σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη "μικρή ΔΕΗ" είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επεσήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Παράλληλα, τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

Αναφερόμενος στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, είπε πως επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».

Πρόσθεσε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμεί μια πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προ πώληση».

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης επεσήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, βουλευτές κι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» των εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές.

Για τις 8 το βράδυ, φορείς της περιοχής έχουν οργανώσει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου, με την ευκαιρία της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ. Από τους εκπροσώπους φορέων δίνεται βαρύτητα στο γεγονός ότι και οι μητροπολίτες Φλώρινας και Κοζάνης αντιδρούν στο νομοσχέδιο και με απόφαση του μητροπολίτη Φλώρινας, την ώρα του συλλαλητηρίου θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Απατώντας στον κ. Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βρήκε σε… Φωτόπουλο!».

Η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις «επιτροπές πόλης», όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το «λεφτά υπάρχουν διακηρύσσοντας επί λέξει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα».

«Μιλάμε για την επιτομή του "λεφτά υπάρχουν", που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

ΑΝΕΛ: Κάνουν δώρο τη ΔΕΗ στους χρηματοδότες τους

«Δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις εξελίξεις και το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Οι κυβερνώντες έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μιας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό» τονίζει σε δήλωσή του.

ΔΗΜΑΡ: Όχι στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

Την αντίθεσή της στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξέφρασε με μία ακόμη ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνουν με γνώμονα μόνο τα λογιστικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Παράλληλα, διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα περί πρόθεσης επιστράτευσης των εργαζομένων: «Η κυβέρνηση που απειλεί με επιστράτευση τους εργαζόμενους, οφείλει να γνωρίζει ότι στις δημοκρατίες τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο».

Δ. Κουτσούμπας: Απόπειρα να περάσει «από το παράθυρο» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

902PORTAL

Στα σχέδια της κυβέρνησης αντιδρά και το ΚΚΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για προσπάθεια να περάσει «από το παράθυρο» η ιδιωτικοποίηση και η ΔΕΗ να είναι μόνο κατ' επίφαση δημόσια.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όλο τον ελληνικό λαό, να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας.

«Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Aggelos[147.102.4xx.xxx]
04/07/2014 15:53

Όσον αφορά την ιδιωτική οικονομία, δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον της, αρκεί να λειτουργεί με σαφείς κανόνες προς αμοιβαίο όφελος πολιτών, ιδιώτη και κράτους, απλώς είμαι υπέρ των κανόνων και έχω κάποιες κόκκινες γραμμές στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Χρειάζεται ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων-κέντρων υγείας, υπό την απολύτως βασική προϋπόθεση ότι το κράτος μεριμνά για τον δημόσιο τομέα και δεν τον καταστρέφει ώστε να δώσει ύλη στους ιδιώτες, αλλά υπάρχει ανταγωνισμός επ’ ωφελεία του πολίτη. ΝΑΙ, είμαι αντίθετος στην πλήρη ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας, γιατί μια κοινωνία πρέπει να μεριμνά για όλους και όχι μόνο για τους πλουσιότερους, αλλιώς δεν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΑ, και ελπίζω κανείς να μην προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία μπορούν να είναι φτηνότερα. ΑΚΟΜΑ και αν λάβουμε υπόψη την στρεβλή ελληνική πραγματικότητα των φακέλων, όπου αυτό συνέβαινε και συμβαίνει (που κυρίως οφείλονται στις άθλιες αμοιβές των γιατρών του Δημοσίου) ή στα φροντιστήρια (που κυρίως οφείλονται μερικώς μόνο στην κακή ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά ΚΥΡΙΩΣ σε μια στρεβλή αντίληψη των ελλήνων για την ανάγκη πάση θυσία κτήσης πτυχίου ανώτατης σχολής, κάτι που βεβαίως έχει τις ρίζες σε μια φτωχή μετεμφυλιακή ελλάδα). Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, είμαι 100% αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση βασικών στρατηγικών υποδομών, όπως είναι τα δίκτυα ενέργεια. Αλλά και για λιμάνια, αεροδρόμια, η ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι μερική, αλλιώς δεν μιλάμε για κράτος. Είμαι απολύτως κάθετα αντίθετος στην πώληση αιγιαλών και στον αποχαρακτηρισμό δασών για να τα κάψουμε και να τα πουλήσουμε, και επικαλούμαι το Σύνταγμα άνευ άλλης επιχειρηματολογίας. Τέλος είμαι υπέρ μιας μερικής ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία έχει ΗΔΗ συμβεί στην παραγωγή άλλωστε) υπό την βασική προυπόθεση όμως ότι πόροι όπως ο λιγνίτης, τα νερά, αλλά και ενδεχομένως οι όποιοι υδρογονάνθρακες, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ και δεν εκχωρούνται. Πάντα με την ΜΕΓΑΛΗ αμφιβολία αν αυτή η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί να αποφέρει το οποιοδήποτε θετικό όφελος για τον καταναλωτή, αυτό είμαι άλλωστε και οποιδήποτε άλλο συμφέρον ή ιδεολογικό κόλλημα δεν με αφορά. Τα ανωτέρω μπορεί να επιτευχθούν βεβαίως σε μια χώρα που δεν ελέγχεται πλήρως οικονομικά από δανειστές, οπότε απλώς τα αναφέρω, και ελπίζω το τελευταίο να το αντιληφθούν κάποτε περισσότεροι!

περισσότερα
Aggelos[147.102.4xx.xxx]
04/07/2014 14:39

Πολλοί έχουν μια στρεβλή άποψη για την λειτουργία της δημοκρατίας και του Συντάγματος, όπως ότι μια κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει ό’τι θέλει απλώς επειδή τη νομιμοποιεί η ψήφος των πολιτών, που την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (όχι τα συμπαθή ζώα). Να υπενθυμίσω ότι έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων μειοψηφίας (σύμφωνα με τις εκλογές του 2012, και όχι με την σημερινή τους εκλογική απήχηση μιλάμε) και όχι μια μονοκομματική κυβέρνηση. Οι πολίτες το 2012 ψήφισαν τρία διαφορετικά κόμματα, οπότε παρακαλώ να ψάξετε να βρείτε αν και τα τρια αναφέρονταν προ εκλογών στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ενέργειας, νερού, φυσικών πόρων, παραλιών κλπ. Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα το βρείτε ούτε καν στο πρόγραμμα της ΝΔ διατυπωμένο ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΦΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ και όχι με τον συνήθη μεσοβέζικο τρόπο. Άρα οι πολίτες που ψήφισαν δεν είδαν κάτι τέτοιο ποτέ. Πάμε όμως παρακάτω, μετά τις εκλογές. Έγινε μια προγραμματική συμφωνία 18 σημείων μεταξύ τριών κομμάτων που ψηφίστηκαν στις εκλογές, και πάλι κάτι τέτοιο δεν γράφηκε, άρα ως πολίτες μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η κυβέρνηση των κομμάτων που ψήφισαν κάποιοι συμπολίτες μας οφείλει να δρα με βάση αυτή την συμφωνία. Πάμε παρακάτω και πολύ πρόσφατα, όπου μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, πάλι έγινε μια προγραμματική συμφωνία 43 σημείων, όπου ΠΑΛΙ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Συνεπώς (παρακαλώ διορθώστε με αν σφάλλω), οι πολίτες μέτροχοι του 54% της ηλεκτροπαραγωγής, του 100% των δικτύων ηλεκτρισμού, της πλειοψηφίας του δικτύου αερίου, του 100% του νερού, του 100% των δασών, παραλιών κλπ δεν «υπέγραψαν» ποτέ με την ψήφο τους κάτι τέτοιο, και ούτε αναφέρθηκε μετά. Αυτά περί της αποτύπωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ας πάμε στα οικονομικά που τα καταλαβαίνετε καλύτερα και ας αφήσουμε τα θέματα δημοκρατίας όμως. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α” τριμήνου 2014, ο τζίρος της ΔΕΗ άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA της Επιχείρησης ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2013, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 6 δισ. Ευρώ. Τα κέρδη (EBITDA) την ίδια περίοδο εκτινάχτηκαν στα 987 εκατ. Ευρώ, 1 δις χοντρά, άρα να πούμε ότι εμείς που έχουμε τις μετοχές «βγάζουμε» κάπου μισό δις το χρόνο από κέρδη/φόρους? Πουλάμε στην σημερινή χρηματιστιριακή αξία και παίρνουμε πόσο? 1 δις? Πολλά λέω, αλλά έστω. Πήραμε μπροστά δύο χρόνια κερδών δηλαδή, σπουδαία επιχειρηματική κίνηση, πουλήσαμε πάγια τουλάχιστον 10 δις. Και μετά τι παίρνουμε πίσω εμείς, το κράτος δηλαδή? Τους φόρους επί των κερδών νομίζω (την φορολογία των μισθών την αφήνουμε, την παίρναμε πίσω και πριν). Ερώτηση, σαν κράτος και όχι σαν ιδιώτης: μήπως θα θέλαμε να αυξηθούν πολύ ακόμα τα κέρδη, άρα και η τιμή του ρεύματος, για να παίρνουμε αυτά που παίρναμε και πριν? Αλλιώς τι πετύχαμε ακριβώς, ξεχρεώσαμε ούτε 0.3% του χρέους και μειώσαμε τα έσοδα???

περισσότερα
put some wintex[41.254.8xx.xxx]
04/07/2014 13:23

βασικα πρεπει να πω στους ελληνες (οσους εμειναν τελως παντων με λογικη και στοιχειωδεις γνωσεις ) οτι στους ελληνες του εξωτερικου οτι η χωρα βγαζει πραγματικα μια πολυ ασχημη εικονα λατινοαμερικανικης κοινωνιας .
ωραια ας πουμε οτι κανει δημοψηφισμα ο συριζα τι ειναι αυτο δηλαδη αυτοσκοπος να μην γινει η ιδιωτικοποιηση? δεν πρεπει να υπαρχει ενημερωση τεκμηριωμενη με μελετη και εξωτερικους παρατηρητες οτι αν ιδιωτικοποιηθει πχ θα γινει αυτο εκεινο και το αλλο? και απο την αλλη αν στην τελικη η κυβερνηση δεν φοβαται και δεν εχει καμμια κρυφη ατζεντα γιατι δεν κανει το ιδιο?οι ψηφοφοροι του συριζα παντως κατηγορουν την κυβερνηση για ανοργανωσια ατιμια και ισως εχουν δικιο αλλα τελικα αποδεικωυονται στην πραξη μια απο τα ιδια και ισως χειροτερα να το πω αλλης κουλτουρας μακρια απο ευρωπη κοινωνια?

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (83)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή