Προειδοποιήσεις για το σύστημα αξιολόγησης από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 23:06
UPD:23:14
Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Το υπόμνημα του ΕΚΔΔΑ συντάχθηκε στις 18 Ιουνίου και προτείνει  να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχομένων υπηρεσιών.

A- A A+

«Η καθιέρωση, τόσο θετικών όσο και αρνητικών ποσοστώσεων, κατά την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» τονίζει μεταξύ άλλων με υπόμνημά του προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Το υπόμνημα του ΕΚΔΔΑ συντάχθηκε στις 18 Ιουνίου και προτείνει  να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Επίσης  το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αναφέρει ότι ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφόσον κληθεί, να συνδράμει με τις απόψεις του στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Το Σκεπτικό

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, διδάσκεται, μεταξύ άλλων, για μία σχεδόν δεκαετία το διεθνώς γνωστό σύστημα-φιλοσοφία του Management by Objectives (MbO), γνωστότερο στα ελληνικά ως Διοίκηση με Στόχους (ΔμΣ), το οποίο όπως αναφέρει κατά γενική ομολογία, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, το συνιστά σήμερα το πιο ενδεδειγμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού σχετικά με την απόδοσή του στην εργασία και είναι αυτό που εφαρμόζεται από πολλές Δημόσιες Διοικήσεις.

«Η αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά οριζόμενα ποσοστά, έρχεται, κατά την άποψή μας, σε ευθεία αντίθεση με το προαναφερθέν και εν ισχύ σύστημα της Διοίκησης με Στόχους. Αυτό συμβαίνει γιατί στη φιλοσοφία τους ενός συστήματος (ΔμΣ) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα διαφαίνεται πως η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα, η ανυπαρξία μετρήσεων, είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. Η ουσιαστική όμως αυτή αντίφαση ανάμεσά τους καθιστά ανεφάρμοστα ταυτόχρονα και τα δύο στην ίδια υπηρεσία» τονίζεται στο υπόμνημα.  

Προστίθεται δε ότι τα δύο συστήματα αξιολόγησης εμφανίζονται ως ασύμβατα και αντιφατικά.

«Επιπλέον, επειδή εκκρεμεί η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του ν.3230/2004 για τις οποίες απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, φρονούμε ότι με την έκδοσή του,  θα υπάρξει σύγχυση από την ταυτόχρονη επιδίωξη εφαρμογής των δύο αντιφατικών συστημάτων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την  έκθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τονίζεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή