Πονοκέφαλος για τη συγκυβέρνηση το δικαστικό «θρίλερ»

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 16:28
UPD:16:57
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τελικά μετά από εντολή του Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκλεισε σήμερα το θέμα των πέντε βουλευτών που κάλεσαν την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους μισθούς και των ένστολων προκειμένου να ψηφίσουν την τροπολογία για τους μισθούς των δικαστικών.

A- A A+

Προβληματισμό προκαλούν στη συγκυβέρνηση οι αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για τις αμοιβές ενστόλων και δικαστικών λειτουργών, αφενός υπό την έννοια της επιβάρυνσης για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου υπό την έννοια του προβληματισμού που προκαλούν στο εσωτερικό των Κ.Ο. γύρω από την πιθανότητα να ενεργοποιηθούν κοινωνικοί αυτοματισμοί.

Ειδικότερα στο τελευταίο αναφέρθηκαν σήμερα με δηλώσεις τους ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Πολλώ δε μάλλον που τόσο οι δικαστικοί όσο και οι ένστολοι αποτελούν γα τη ΝΔ προνομιακές εκλογικά κατηγορίες εργαζομένων.

Τελικά μετά από εντολή του Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκλεισε σήμερα το θέμα των πέντε βουλευτών που κάλεσαν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους μισθούς και των ένστολων προκειμένου να ψηφίσουν την τροπολογία για τους μισθούς των δικαστικών.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο 2015 – 18 διαχωρίζοντας τα δύο θέματα επειδή, όπως είπε, η απόφαση για τους δικαστικούς ελήφθη το 2013 και συνεπώς υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για τους ένστολους και ειδικά στο σημείο εκείνο που θα αφορά τις αναδρομικές καταβολές. Κι αυτό διότι, αν η απόφαση διατάσσει την αναδρομική ισχύ για ένα τρίμηνο, απόφαση εξαιρετικά πιθανή σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχετικό κονδύλιο δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις θα ανοίξουν την όρεξη και σε άλλες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ σε επίπεδο εντυπώσεων είναι πολλοί εκείνοι εντός της κυβέρνησης οι οποίοι επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που γίνεται δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου για τους δικαστικούς έπρεπε να γίνει δεκτή και η πρωτόδικη απόφαση για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή