Πρώτο τεστ για τη νέα κυβέρνηση η ΔΕΗ

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 20:26
UPD:24/06/2014 00:15
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, τα περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφενός λόγω των αντιδράσεων των δανειστών μας αφετέρου λόγω των περιορισμένων χρονικά ορίων.

A- A A+

Στο πρώτο κρίσιμο crash test για τη νέα κυβέρνηση εξελίσσεται το νομοσχέδιο για τη «μίνι» ΔΕΗ, το οποίο θα έρθει πρώτα στην ειδική Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 2 Ιουλίου. 

Ήδη με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να κρατούν κοινή γραμμή στο θέμα, ενώ ειδικότερα η Κουμουνδούρου επιδιώκει τη σύσταση ενός «κοινού μετώπου» τόσο σε κομματικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά εν όψει των κρίσιμων μελλοντικών θεμάτων όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με την έναρξη της σχετική συζήτησης, έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του, επιδιώκει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πώλησης του 30% της επιχείρησης και όχι τη ματαίωση της πώλησης, πάντα εντός του πλαισίου που έχει θέσει εσχάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, με οργανωμένο τρόπο, αλλά κανένα δεν αντιμετωπίζεται χαλαρά και εκτός δεσμεύσεων».

Τα στελέχη αυτά σημειώνουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία έχει κενά, όπως το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις μονάδες που θα ιδιωτικοποιηθούν ή το μέλλον περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, όπως οι περιοχές όπου γίνεται η εξόρυξη λιγνίτη ή το 17% που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα απομείνει στο κράτος με την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τον νομό Κοζάνης και έχει εργαστεί στη ΔΕΗ και επί της ουσίας προκρίνει τη λύση του στρατηγικού επενδυτή στο εναπομείναν ποσοστό της ΔΕΗ, διαφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς με την ιδιωτικοποίηση του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό παράγοντα, τα περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφενός λόγω των αντιδράσεων των δανειστών μας αφετέρου λόγω των περιορισμένων χρονικά ορίων. 

Με δεδομένο τα παραπάνω, αυτή τη στιγμή αναζητούνται μικρές βελτιώσεις, οι οποίες θα ικανοποιήσουν κυρίως την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που αντιδρά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή