Την Πέμπτη στη Βουλή το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 14:40
UPD:17:59
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το ν/σ, που φέρει τον τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα τεθεί προς ψηφοφορία στο πρώτο θερινό τμήμα (που ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 10 Ιουλίου) ή στο δεύτερο θερινό τμήμα, το οποίο ξεκινά στις 22 Ιουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο συναντά τις ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -εκλεγμένων κυρίως στη Δυτική Μακεδονία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα με αντιπροσωπεία του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει αλλαγές σε περιορισμένη κλίμακα.

Ενδεικτική των αντιδράσεων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ είναι πρόσφατη αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου ότι «το νερό ή η ενέργεια δεν είναι τζόγος», δεν είναι το ίδιο με τον ιππόδρομο και τα λαχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Κινήματος, το «παρών» θα δώσει και ο κ. Κουκουλόπουλος ο οποίος, ως βουλευτής Κοζάνης, έχει πλήρη γνώση του θέματος. 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος παράλληλα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία, με αφορμή σχετική με το θέμα κυβερνητική σύσκεψη.

Ο κ. Πετράκος τονίζει, ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει από χθες, ότι η σύσκεψη για την «Μικρή ΔΕΗ» που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ και προσθέτει, ότι «η υποκρισία όμως έχει και όρια», καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει το καταστροφικό νομοσχέδιο για την λεγόμενη Μικρή ΔΕΗ είναι ΠΑΣΟΚ.

Η μόνη προσφορά που μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση είναι να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό Νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων, υπογραμμίζει ο κ. Πετράκος και σημειώνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά από τον εκπρόσωπο Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ: 

«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ που «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με αλλά λόγια οι Έλληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι της ΔΕΗ».

«Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά και εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». 

Σημειώνει ακόμη ότι «η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις». 

Προ κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι

Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗπου εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή