Στην κορυφή της ατζέντας τα προαπαιτούμενα

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 09:16
UPD:09:19
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Μετά την προσπάθεια του Μαξίμου να χαμηλώσει τους τόνους των διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, σειρά παίρνει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο δόσεων. Τα έξι πρώτα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 8 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία πιθανότατα θα επιστρέψει η τρόικα στη Αθήνα. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευθεί στο πρόσφατο Εurogroup ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει στο ακέραιο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της, αφού -όπως λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ- το θέμα σχετίζεται πλέον άμεσα και με το μεγάλο στόχο της χώρας που είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Ακολουθούν το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το θέμα των φαρμακείων με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Φυσικά, υπάρχουν και οι δράσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως στα επικουρικά ταμεία.

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση για το θέμα, αντιπροσωπείας του Μαξίμου με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθρούρου Ζερβού. Τη συνάντηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να γίνονται συσκέψεις μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε να συζητούνται τα επίμαχα θέματα και να αποφεύγονται οι όποιες εντάσεις.

Ζητούμενο για το θέμα της ΔΕΗ είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλου που είχε εκφράσει ήδη δημόσια τις ενστάσεις του.

Εντός της εβδομάδας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος αναμένεται να φέρει στη Βουλή, με Προεδρικό Διάταγμα, και τη ρύθμιση για τις λαϊκές. Με τον ίδιο τρόπο θα «περάσει» και η απόφαση για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Εντός αυτού του κλίματος το κρίσιμο στοίχημα του Μαξίμου είναι μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου να έχουν περάσει από τη Βουλή οι ρυθμίσεις, χωρίς τις συνήθεις εντάσεις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε προσυνεδριακό χρόνο και τα πάντα είναι ανοιχτά. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή