Κυβέρνηση: Επιχείρηση για να σταματήσει η διγλωσσία

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 17:02
UPD:17:07
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Μαξίμου διεμήνυσε στους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι οι στόχοι τα κυβέρνησης είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μονομερώς το προσεχή φθινόπωρο) και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών,  πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

A- A A+

Στο περιθώριο των κρίσιμων επισκέψεων του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, και του Κινέζου προέδρου Λι Κετσιάνγκ, το Μαξίμου επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στις λεκτικές διαφοροποιήσεις υπουργών και υφυπουργών με πολιτικές που έχουν ήδη ψηφιστεί και δρομολογηθεί.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί που μετά τον ανασχηματισμό έσπευσαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους με πτυχές της ασκούμενης πολιτικής, εμφανίζοντας τάσεις αυτονόμησης από τα προαποφασισμένα και προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό των συναδέλφων τους, ειδικά όσων είναι στην ίδια εκλογική περιφέρεια, άκουσαν το πρωί της Παρασκευής το τηλέφωνο στο υπουργικό τους γραφείο να χτυπά.

Ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος υπενθύμισε  στους συνομιλητές του ότι η κοινωνική στροφή της κυβέρνησης θα γίνει  σταδιακά και τηρώντας πλήρως τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα για τις δύο δόσεις που εκκρεμούν και την έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Περιθώρια για αμφισβητήσεις και πολύ περισσότερο προσωπικές στρατηγικές δεν υπάρχουν. Μάλιστα το Μαξίμου διεμήνυσε στους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι οι στόχοι τα κυβέρνησης είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μονομερώς το προσεχή φθινόπωρο) και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών,  πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα ίδια ακριβώς διεμήνυσαν και στα 14 μέλη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευής τον Βήμα Fm δήλωσε ότι «αν είναι να υπάρχει αύριο το περιθώριο για μια διαπραγμάτευση που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, αυτό θα γίνει μόνο με τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου».

Ειδικότερα για τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι δημιουργούν προβλήματα «διότι δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι τίθενται όλα σε αμφισβήτηση και ότι πρέπει να επιλέξουμε πού θα δοθεί η μάχη. Η μάχη θα δοθεί κεντρικά».

Το αποτέλεσμα της παρέμβασης εκ των άνωθεν φάνηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένας - ένας οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί έσπευσαν με δηλώσεις τους να σημειώσουν ότι τα προαπαιτούμενα θα τηρηθούν. Μάλιστα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε δώσει συνέντευξη προηγουμένως σε Κυριακάτικο φύλλο εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα διορθωτική ανακοίνωση για το «καυτό» θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέας και στους ΟΤΑ τον τομέα ευθύνης του.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή