Κόντρα Γ. Παπανδρέου – Ν.Δ με αφορμή δημοσίευμα για την ΕΛΣΤΑΤ

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 20:27
UPD:21:56
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Η μοναδική συγκάλυψη είναι αυτοί που επιδιώκουν, όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» απαντά, μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, μέσω δήλωσης του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου.

A- A A+

Αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με κατηγορίες κατά  της Ν.Δ. αλλά και αντεπίθεση από το κυβερνών κόμμα, καθώς και τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε πρωτοσέλιδο  κυριακάτικης εφημερίδας που επικαλείται  υπόμνημα πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία υπήρξε  «διόγκωση» του ελλείμματος του 2009. Τα ίδια στελέχη  φέρονται να κατηγορούν δικαστικούς λειτουργούς ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τού τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Real News», με τίτλο «Καταγγέλλουν συγκάλυψη!», το οποίο στηρίζεται σε υπόμνημα των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικολάου Λογοθέτη, προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, προκάλεσε αρχικά την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Η μοναδική συγκάλυψη είναι αυτοί που επιδιώκουν, όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» απαντά, μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, μέσω δήλωσης του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου.

Ο κ. Ελενόπουλος, στην απάντησή του παραθέτει απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, την οποία ψήφισε η ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, έκθεση στην οποία καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, αλλά και απόσπασμα από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία επίσης καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, και την οποία, όπως αναφέρει, «πολλοί προσπάθησαν να θάψουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Ελενόπουλος αναρωτιέται «ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα».

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του αυτοί που την αποκρύπτουν είναι «οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων».

Συνεχίζει λέγοντας πως πρόκειται για όλους αυτούς που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα.

Τονίζει δε πως εάν κάτι έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι, για να οδηγηθούν η χώρα και οι Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτείται κατανόηση του προβλήματος, των πραγματικών αιτιών που μας έφεραν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής.

«Και η αδυναμία και η άρνηση κατανόησης αυτής της αδήριτης ανάγκης, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: από τη μιά, οι πολλοί να πληρώνουν και μάλιστα, δυσανάλογα, τις τραγικές συνέπειες από τις επιλογές των πραγματικών υπευθύνων και από την άλλη, να εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση» καταλήγει.

Αντεπίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

Για το συγκεκριμένο ζήτημα αντίδραση υπήρξε και από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι αποτελεί απαράδεκτη πρακτική, πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Επίσης η Ν.Δ. θυμίζει, όπως λέει, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν».

«Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τι απάντησε το ΠΑΣΟΚ

«Η ΝΔ κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και του 2013 αναγνώρισε με την ψήφο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ, πράγμα που επικύρωσε τόσο η Εurostat όσο και η Έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τους λόγους που μπήκαμε στα μνημόνια.

Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση» τονίστηκε στη δεύτερη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ήρθε σαν απάντηση στην τοποθέτηση της Ν.Δ.

Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δισ ευρώ.

Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας».

Κατανοούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, την αγωνία τους να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα.

«Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην ΚΟ αλλά και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βαρύ φορτίο να κρατήσουν μόνοι τους τη χώρα όρθια».

Το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα της  Realnews, μεταξύ άλλων επικαλείται  υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο τα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης καταγγέλλουν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών την αλλοίωση της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως υποστηρίζουν, βάσει του δημοσιεύματος, από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό, που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, και που «αθωώνει» τους κατηγορουμένους, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και απαλλάσσει τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Παπανδρέου από τις πολιτικές ευθύνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο υπόμνημα, που έχει ημερομηνία 16 Μαΐου 2014 και κατατέθηκε στις 27 Μαΐου του 2014 (με αριθμό πρωτοκόλλου 7612), αναφέρεται : «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι είχε αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη».

Παράλληλα,  όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη δικογραφία λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κ.κ. Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή των Ελλήνων ο κατηγορούμενος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να είχε εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή