«Η ελληνο – κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική»

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 16:52
UPD:20:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (δεξιά) και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ (αριστερά) ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

A- A A+

«θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας» διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. «Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην Ανάπτυξη της Ελλάδας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα λέγοντας: «Ο χρόνος είναι σαν το νερό. Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχτισαν οι δύο πλευρές και η οποία θεμελιώνει «την αποδοτική οικονομική συνεργασία».

«Πιστεύω ότι το κοινό μας ταξίδι που ήδη έχει αρχίσει, αξίζει να κρατήσει πολύ και πάει μακριά, προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην Ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θα θυμίζει στην Κίνα, ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη, με επιρροή και ακτινοβολία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά  και σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο  πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, μετά την κοινή επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Παράλληλα ο Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε το θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό.

Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων τού Μουσείου, ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε στον Κινέζο ομόλογό του το πρώτο εισιτήριο του μουσείου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, λέγοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Πριν τις ομιλίες, οι δύο πρωθυπουργοί, συνοδευόμενοι από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου και Γιάννη Ανδριανό, τους υφυπουργούς Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, τη γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και βουλευτές, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, από τον διευθυντή Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον αρχαιολογικό του πλούτο.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή