Αλ. Τσίπρας: Άνοιγμα σε αντιμνημονιακούς, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 13:10
UPD:15:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014 και κατευθύνσεις για τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα.

A- A A+

Άνοιγμα στο ΚΚΕ, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Οικολόγους αλλά και σε όλες τις δυνάμεις «που απεγκλωβίζονται από το μνημόνιο και στρέφονται προς την αριστερά, τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Απευθύνοντας την πρόσκληση στο ΚΚΕ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την νοοτροπία που συντηρεί και αναπαράγει εμφύλιες αντιπαραθέσεις».

«Καλούμε το ΚΚΕ με τις δικές του αρχές και τις δικές του θέσεις να συμβάλλει στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου» είπε.

Αναφορικά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι «αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, στην ανάγκη να σταματήσουμε την κοινωνική κατεδάφιση, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

«Απευθυνόμαστε στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτά μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα κοινωνικά θέματα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ζητάμε πιστοποιητικό πολιτικής καθαρότητας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν». Επίσης: «Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ξεκάθαρη συνεννόηση, στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, ότι «με όλες αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενος, όμως, απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι». 

Εκλογές

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας ενώ διαβεβαίωσε ότι «συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

Διαπραγμάτευση χρέους

Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο».

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

«Φαινόμενα παραγοντισμού πρέπει να κοπούν απ' τη ρίζα»

Εκτενής ήταν και η αναφορά του προέδρου του κόμματος στα εσωκομματικά προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όταν η οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής επιρροής του κόμματος και η αποτελεσματικότητα των κομματικών δυνάμεων υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

Μάλιστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις «πολλαπλές εκφωνήσεις, τα παράλληλα κέντρα συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος, τις προσωπικές στρατηγικές», σημειώνοντας: «Φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες».

Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο κομματικός ιστός, με κριτήριο, όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα.

«Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να στηθούν οργανώσεις σε κάθε χωριό της χώρας» είπε «να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια, που θα δρουν στο πλάι των περιφερειακών μας παρατάξεων, να συνταχθούν αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ενιαίος ανασχεδιασμός για την πολιτική στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνον, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της Επιτροπής Προγράμματος και να τεθεί σε συζήτηση με στόχο να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή