Kill-switch για κινητά με Android και Windows

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 13:59
UPD:14:01
Shutterstock
A- A A+

Ένα νέο χαρακτηριστικό τύπου «kill-switch» για κινητά θα προσθέσουν στο Android και τα Windows, η Google και η Microsoft, το οποίο θα καθιστά εντελώς άχρηστη μία συσκευή σε περίπτωση κλοπής της.

Η καθιέρωση του kill-switch αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αίτημα από αρχές διεθνώς προς τις εταιρείες τεχνολογίας. Η Apple και η Samsung παρέχουν ήδη παρόμοια χαρακτηριστικά σε κάποιες συσκευές τους, και η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς της Google και της Microsoft αναμένεται να καθιερώσει γενικότερα το kill-switch.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ΒΒC, οι κλοπές smartphones έχουν εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, περίπου 3,1 εκατ. φορητές συσκευές εκλάπησαν στις ΗΠΑ το 2013, περίπου οι διπλάσιες σε σχέση με το 2012, ενώ ένας στους τρεις Ευρωπαίους έπεσε θύμα κλοπής ή απώλειας φορητής συσκευής το 2013. Στη Ν. Κορέα οι κλοπές φορητών συσκευών πενταπλασιάστηκαν μεταξύ του 2009 και του 2012, ενώ στην Κολομβία κακοποιοί έκλεψαν πάνω από ένα εκατ. συσκευές το 2013.

Σύμφωνα με αναφορά του γενικού εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, «ένα ενεργοποιημένο kill-switch μετατρέπει μία εύκολο να πωληθεί, υψηλής αξίας συσκευή multimedia σε ένα συνονθύλευμα πλαστικού και γυαλιού, μειώνοντας δραστικά την αξία της στον δρόμο».

Η χρήση του χαρακτηριστικού Activation Lock της Apple (εμφανίστηκε στα iPhones με IOS 7 τον Σεπτέμβριο) φαίνεται να έχει βοηθήσει στη μείωση των κλοπών συσκευών της Apple. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης στην αναφορά της πρωτοβουλίας «Secure our Smartphones» - στην οποία ανακοινώθηκε και η δέσμευση των Microsoft και Google- οι κλοπές αυτές έχουν μειωθεί κατά 17% στην πόλη. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Λονδίνο είναι 24% και για το Σαν Φρανσίσκο 38%, έξι μήνες μετά την εισαγωγή του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού από την Apple. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι κλοπές άλλων συσκευών.

Η πρωτοβουλία Secure our Smartphones ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2013, από τον γενικό εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν και τον Τζορτζ Γκασκόν, εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο. Σε αυτήν εισήλθε μετά από λίγο καιρό και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Προτεινόμενα για εσάς