Αναζητείται πολιτική σταθερότητα

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 23:25
UPD:23:30
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το κτήριο του Μεγάρου Μαξίμου.

A- A A+

Στο περιθώριο των δηλώσεων του Όλι Ρεν, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup, ότι «είναι σημαντικό η χώρα μας να επιστρέψει στο δρόμο των σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων», στην Αθήνα το πολιτικό προσωπικό της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τα «πράσινα αντάρτικα» των υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας όσους μετεκλογικά υποστήριζαν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ευρισκόμενη σε προσυνεδριακό χρόνο θα επιχειρήσει, με κάθε τρόπο, να διαχωρίσει τη θέση της από τον κυβερνητικό της εταίρο δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο. Ωστόσο και εντός του ΠΑΣΟΚ, πέρα από προσωπικές στρατηγικές και προεκλογικές ή προσυνεδριακές σκοπιμότητες, υπάρχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ και μια σοβαρή μερίδα στελεχών που δεν βλέπει με θετικό μάτι το ξήλωμα όσων συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με τους δανειστές της χώρας. 

Την ίδια ώρα, εντός της κυβέρνησης, επιχειρείται να μπει φρένο στα προερχόμενα από τη λαϊκή δεξιά νέα μέλη, αφενός λόγω των μηνυμάτων που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αφετέρου λόγω εσωκομματικών ισορροπιών, αφού πολλά κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ δεν θέλουν να γίνουν ο «σάκος του μποξ» την ώρα που, όπως λένε χαρακτηριστικά, κάποιοι άλλοι «χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου, επιχειρώντας να προλάβει καταστάσεις, προσανατολίζεται να νομοθετήσει μονομερώς σε θέματα όπως για παράδειγμα η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό της Συγγρού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη των διαφόρων τάσεων και ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος μοιάζουν να διαγκωνίζονται στον προθάλαμο για την εξουσία, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να διατηρήσει το πλεονέκτημα που απέκτησε το κόμμα του με το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Την ίδια ώρα ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε εξαιρετικά αρνητικό momentum με την Αγίου Κωνσταντίνου, μετά τον Βασίλη Οικονόμου, να βλέπει να θέτει εαυτόν εκτός κόμματος και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ η πλευρά Σπύρου Λυκούδη δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στο συνέδριο του κόμματος.

Στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, επιχειρείται μια ανασύνταξη, μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις, παραμένει όμως ζητούμενο αν θα επανέλθει η εσωκομματική ηρεμία μετά και την απώλεια σχεδόν του 50% της δύναμη του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Την Πέμπτη, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.            

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη να προτείνει σήμερα ως καταλληλότερο πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Προ ημερών ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος είχε προτείνει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Εντός αυτού του κλίματος η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών απέκτησε ένα ακόμη μέλος, τον Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή