Fire Phone: H δυναμική είσοδος της Amazon στα smartphones

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 00:15
UPD:00:15
REUTERS/JASON REDMOND

Το Fire Phone, το παρουσίασε την Τετάρτη στο Σιάτλ ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

A- A A+

Στην «αρένα» των smartphones εισήλθε δυναμικά η Amazon με το Fire Phone, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη στο Σιάτλ ο διευθύνων της σύμβουλος, Τζεφ Μπέζος.

Το κινητό της εταιρείας διαθέτει 3D-capable οθόνη και τη δυνατότητα αναγνώρισης αντικειμένων, μουσικής και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για μία επέκταση της σειράς των tablets της εταιρείας, Kindle Fire.

Το τηλέφωνο θα λανσαριστεί στις 25 Ιουλίου και στις ΗΠΑ θα είναι αποκλειστικό για την AT&T. Το κόστος του θα ανέρχεται στα 199,99 δολάρια για την έκδοση των 32 GB και στα 299,99 για των 64, με διετές συμβόλαιο. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του απευθείας από την Amazon αντί 649 δολαρίων.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται επεξεργαστής quad core Qualcomm Snapdragon των 2,2 GHz, Adreno 339 graphics processor και 2 GB RAM. Το τηλέφωνο τρέχει την ειδική έκδοση του Android της Amazon (Fire OS) και διαθέτει Gorilla Glass τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Η κάμερα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κινητού είναι των 13 MP, και υπάρχει φακός 5-element f/2.0, Optical Image Stabilization (OIS) και δυνατότητες HDR (High Dynamic Range). Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μία κάμερα των 2.1ΜΡ. Και οι δύο κάμερες μπορούν να καταγράψουν βίντεο HD των 1080p. Διαθέτει Global LTE και εννέα μπάντες LTE, τέσσερις μπάντες GSM, πέντε μπάντες UMTS, 802.11ac support, Wi-Fi channel bonding, NFC και Bluetooth. Επίσης, το «πακέτο» περιλαμβάνει και ειδικά ακουστικά με μαγνήτες, για να μην μπλέκονται τα καλώδια στην τσέπη.

EPA

Όπως ανακοινώθηκε από την Amazon, το Fire είναι το μόνο smartphone που διαθέτει τις καινοτόμες τεχνολογίες Dynamic Perspective και Firefly, οι οποίες επιτρέπουν στον χρήστη να «δει και να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο μέσα από ένα εντελώς νέο πρίσμα».

Το Dynamic Perspective χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα αισθητήρων για να ανταποκρίνεται στον τρόπο που ο χρήστης κρατά, βλέπει και κινεί το Fire, ενώ το Firefly αναγνωρίζει αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο, όπως web και email addresses, αριθμούς τηλεφώνων, QR και bar codes, ταινίες, μουσική και διάφορα προϊόντα.

«Το Fire Phone φέρνει όλα όσα αγαπάτε στην Amazon στην παλάμη του χεριού σας- άμεση πρόσβαση στο τεράστιο οικοσύστημα υλικού της Amazon και αποκλειστικά χαρακτηριστικά όπως το κουμπί Mayday, το ASAP, το Second Screen, το X-Ray, δωρεάν και απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης φωτογραφιών (Amazon Cloud Drive) κ.α» δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος.

«Το Dynamic Perspective αναγνωρίζει πού βρίσκεται το κεφάλι του χρήστη σε σχέση με τη συσκευή- το χρησιμοποιούμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μία immersive εμπειρία, πλοήγηση με το ένα χέρι και χειρονομίες που λειτουργούν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή- οι μεγαλύτερες εφευρέσεις είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα σε άλλους να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους- και για αυτό σήμερα λανσάρουμε τα SDK για το Dynamic Perspective και το Firefly. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα μας εκπλήξουν οι developers».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Amazon είναι ιδιαίτερα περήφανη για το Dynamic Perspective, το οποίο χρησιμοποιεί τέσσερις εξειδικευμένες κάμερες χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων και τέσσερις υπέρυθρες LED στο εμπρόσθιο τμήμα της συσκευής, έναν dedicated custom επεξεργαστή, εξελιγμένους αλγορίθμους computer vision πραγματικού χρόνου και μία graphics rendering engine υψηλών επιδόσεων.

Επίσης, το Firefly συνδυάζει τους καταλόγους με ψηφιακό και «φυσικό» υλικό της Amazon με τεχνολογίες αναγνώρισης εικόνας, κειμένου και audio για την αναγνώριση διαφόρων αντικειμένων, περιλαμβανομένων ταινιών, επεισοδίων σειρών, τραγουδιών κ.α.

EURONEWS

Με αυτή της την κίνηση η Amazon εισέρχεται σε έναν «φορτωμένο» χώρο όπου δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια κολοσσοί όπως η Apple και η Samsung, που κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στα smartphones. Aν και το Fire Phone έχει σίγουρα κάποια εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, μένει να φανεί κατά πόσον θα μπορέσει αν ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις πιο «καθιερωμένες» συσκευές του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σειρά των οικονομικών μεν, υψηλών επιδόσεων δε, tablets της (Kindle Fire) θεωρείται επιτυχής, καθώς έχει δημιουργήσει καλές εντυπώσεις, ενώ η κυριαρχία της είναι εδραιωμένη στον χώρο των e-readers με το Kindle.

Για το Fire Phone είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπέζος «ποντάρει» στους υπάρχοντες χρήστες των υπηρεσιών της Amazon, και ειδικότερα σε αυτούς του Amazon Prime (το συμβόλαιο περιλαμβάνει και 12 μήνες συνδρομής σε αυτό). Σημειώνεται ότι η Amazon έχει υπογράψει συμφωνίες με το Netflix, την HBO Go και το Hulu Plus για το streaming υλικού στη συσκευή.

Οι αρχικές αντιδράσεις του ειδικού Τύπου απέναντι στο Fire Phone είναι θετικές, με το smartphone της Amazon να αποσπά καλές κριτικές και τη μετοχή της Amazon σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,5 % το απόγευμα.

Προτεινόμενα για εσάς