Κινήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 08:20
UPD:09:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Όπως είπε και ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της στοχεύει στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στην αποκατάσταση κραυγαλέων αδικιών όπως η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.

A- A A+

Αναγνωριστικού χαρακτήρα είναι οι πρώτες συναντήσεις της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και φυσικά μετά την πρόθεσή της συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα να μπουν στη βάσανο της αναθεώρησης.

Όπως εκμυστηρεύεται κυβερνητικό στέλεχος, συναντήσεις όπως αυτές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε ή οι συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη στο Εurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, «συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης», εν όψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και της έναρξης των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος.     

Το σίγουρο είναι ότι, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της στοχεύει στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στην αποκατάσταση κραυγαλέων αδικιών όπως η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.  

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η πλευρά των δανειστών μας «δεν είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιες διορθωτικές κινήσεις». Το ζητούμενο βέβαια είναι η συζήτηση για το χρέος η έναρξη της οποίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό να τραβήξει σε μάκρος συμπίπτοντας χρονικά και με τις καταληκτικές ημερομηνίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Τέλος, αναφορικά με δημοσίευμα του Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγου πριν τον Αύγουστο, το οποίο θα είναι 7ετες με στόχο την άντληση ποσού 2 έως 3 δισ. ευρώ, στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης και συνδέεται αποκλειστικά με «τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από το βραχνά των χρηματοδοτικών κενών» όπου σε συνδυασμό με την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών «θα σημάνει και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους».

«Σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και τις δύο δόσεις που εκκρεμούν», καταλήγει το εν λόγω στέλεχος.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή