Ιράκ: Όλο και εγγύτερα στη Βαγδάτη οι ισλαμιστές εξτρεμιστές

Φόβοι για την εδαφική ενότητα της χώρας
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 12:56
UPD:13:18
REUTERS/AHMED SAAD

Ένας άνδρας των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στέκεται φρουρός μπροστά από οχήματα που μεταφέρουν εθελοντές Ιρακινούς στρατιώτες.

A- A A+

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Ιράκ έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τους εξτρεμιστές σουνίτες ισλαμιστές, οι οποίοι προελαύνουν εδώ και μία εβδομάδα, καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά σε διάφορα σημεία της αραβικής χώρας και πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην Βαγδάτη.

Σε μαρτυρίες αναφέρεται ότι η Μπακούμπα, πόλη η οποία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ, έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό δυναμικότητας 275 ανδρών για την προστασία της πρεσβείας τους στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, εξέφρασε φόβους ότι απειλείται άμεσα η εδαφική ενότητα του Ιράκ.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιστρέψει στην εποχή πριν από την γενικευμένη εξέγερση - προέλαση των σουνιτών μαχητών, με επικεφαλής το ΙΚΙΛ, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της Μοσούλης και του Τικρίτ την προηγούμενη εβδομάδα και της Ταλ Αφάρ την Δευτέρα.

Στα χέρια των ανταρτών και η Μπακούμπα;

Σε πληροφορίες από την Μπακούμπα – πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης – αναφέρεται ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες, καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια τους μεγάλη ποσότητα οπλισμού.

Πηγές των αρχών ασφαλείας του Ιράκ, ωστόσο, τόνισαν στο BBC ότι η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό τους.

EURONEWS

Στην Ταλ Αφάρ, στρατηγικής σημασίας πόλη δυτικά της Μοσούλης στην επαρχία Νινευή, αναφέρεται ότι έχουν καταφθάσει ενισχύσεις για τις κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες παλεύουν για την ανακατάληψή της από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Η ιρακινή πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει επίσης επιθέσεις κατά των θέσεων των φονταμενταλιστών στην περιοχή.

Η πόλη έχει πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, τόσο σουνιτών όσο και σιιτών μουσουλμάνων, βρίσκεται μεταξύ Μοσούλης και συνόρων Ιράκ – Συρίας και καταλήφθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, οι σουνίτες αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο του ιρακινού στρατού κοντά στην πόλη της Φαλούτζα, ενώ ισχυρίζονται ότι διέλυσαν και πολλά άρματα μάχης.

EURONEWS

Σημειώνουν ακόμη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν στρατιωτική βάση κοντά στην Ραμαντί, περιφερειακή πρωτεύουσα.

Στη Βαγδάτη Ιρανός στρατηγός

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής επίλεκτης μονάδας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στη Βαγδάτη, όπου παρέχει βοήθεια στους επικεφαλής του ιρακινού στρατού και σε σιιτικές πολιτοφυλακές ώστε να συντονίσουν την εκστρατεία τους κατά των ανταρτών.

Στη Βιέννη, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν σύντομες συνομιλίες για την κατάσταση στο Ιράκ με τους Ιρανούς ομολόγους τους, σε συνάντηση που αφορούσε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ωστόσο διέψευσαν πληροφορίες περί στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ιράν σε σχέση με το Ιράκ.

Ομπάμα: Ασφαλείς οι Αμερικανοί

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι οι 275 στρατιωτικοί θα προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες και την πρεσβεία στην Βαγδάτη και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κύριος ρόλος τους θα είναι να βοηθήσουν στην μεταφορά των λειτουργιών της πρεσβείας στα αμερικανικά προξενεία στις πόλεις Μπάσρα στο νότο και Ιρμπίλ στον βορρά, καθώς και να παρέχουν ασφάλεια σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.

EURONEWS

Ο κ. Ομπάμα έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποστείλει χερσαία στρατεύματα για να πολεμήσουν δίπλα στις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατά των ισλαμιστών, ωστόσο τα πλήγματα κατά των ανταρτών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραμένουν στο τραπέζι ως σοβαρή πιθανότητα.

Το αεροπλανοφόρο USS George HW Bush έχει ήδη αναπτυχθεί στον Περσικό Κόλπο, μαζί με δύο ακόμη πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από τους ισλαμιστές

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, σημειώνει ότι οι εξτρεμιστές του ΙΚΙΛ έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες ομαδικές εκτελέσεις από την έναρξη των μαχών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι τόνισε ότι οι συστηματικές εκτελέσεις στο βορρά του Ιράκ «αντιστοιχούν χωρίς καμία σχεδόν αμφιβολία σε εγκλήματα πολέμου».

Το ΙΚΙΛ στο Ιράκ

  • Διαθέτει 3.000 – 5.000 μαχητές και προέρχεται από οργάνωση - παρακλάδι της Αλ Κάιντα

  • Στις επιθέσεις του συμμετέχουν και άλλες σουνιτικές ομάδες, από αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν μέχρι δυσαρεστημένους σουνίτες φύλαρχους

  • Το ΙΚΙΛ εκμεταλλεύεται τη διαμάχη της κεντρικής κυβέρνησης με την σουνιτική μειονότητα στη χώρα, που κατηγορεί τους σιίτες για μονοπώληση της εξουσίας

  • Αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, σκοτεινή προσωπικότητα με ηγετικές ικανότητες στο στρατιωτικό πεδίο.

Τα σχόλια της κ. Πιλάι έγιναν μετά την δημοσίευση από τους ίδιους τους ισλαμιστές εξτρεμιστές φωτογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο, όπου εμφανίζονται αντάρτες να σκοτώνουν μαζικά Ιρακινούς στρατιώτες.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι εικόνες είναι αληθινές, ωστόσο η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις εικόνες ως «αποκρουστικές».

Μπαρζανί: Αυτόνομη σουνιτική περιοχή, όπως η κουρδική

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο περιφερειακός πρωθυπουργός του αυτόνομου κουρδικού Ιράκ Νεχιρβάν Μπαρζανί σημείωσε ότι οι σουνιτικές περιοχές της χώρας ένιωθαν παραμελημένες από την στελεχωμένη κατά κύριο λόγο από σιίτες κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ μόνον μία πολιτική λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τοποθετήθηκε μάλιστα υπέρ της δημιουργίας μίας αυτόνομης σουνιτικής περιοχής, στα πρότυπα της κουρδικής, εντός Ιράκ.

«Πρέπει να αφήσουμε τις σουνιτικές περιοχές να αποφασίσουν, ωστόσο νομίζω ότι το καλύτερο μοντέλο για εκείνες είναι το κουρδικό. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουν τι ακριβώς επιθυμούν. Κατά την άποψή μας, η καλύτερη λύση είναι μια σουνιτική περιοχή, όπως εκείνη που έχουμε εμείς στο Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι έχουν επωφεληθεί από το χάος στο υπόλοιπο Ιράκ καταλαμβάνοντας με τις ένοπλες δυνάμεις τους (πεσμεργκά) περιοχές οι οποίες θεωρούνταν διαμφισβητούμενες μεταξύ αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν και κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τις εγκαταλείψουν.

Μπαν: Το Ιράκ χρειάζεται μία και όχι πολλές κυβερνήσεις

EPA/SALVATORE DI NOLFI

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το ενδεχόμενο διαμελισμού του Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τόνισε ότι το Ιράκ χρειάζεται μία και ενιαία κυβέρνηση.

Πρόσθεσε δε ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν αρμονικά, παρά τις θρησκευτικές, εθνοτικές και άλλες διαφορές τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή