Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 22:12
UPD:17/06/2014 10:08
REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

A- A A+

Σοκ προκαλεί στη διεθνή κοινότητα, η πληροφορία και το βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα και απεικονίζει την «εν ψυχρώ» εκτέλεση, από τη σουνίτικη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκατοντάδων ιρακινών σιιτών στρατιωτών και πολιτών. Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Ιράν για το ζήτημα του Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν συνομιλίες με το Ιράν για το ζήτημα του Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις συνομιλίες αυτές δεν πρόκειται να συζητηθεί μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης καθώς οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να συντονίσουν τις στρατιωτικές ενέργειές τους με το Ιράν.

«Οποιαδήποτε από αυτές τις συνομιλίες που μπορεί να γίνουν είναι εντελώς ξεχωριστές από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε ο Τζος Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον Ομπάμα με το προεδρικό αεροσκάφος.

EURONEWS

Αναφερόμενος στις αποφάσεις για το μέλλον του Ιράκ ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να ληφθούν από μια ιρακινή πολιτική ηγεσία που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

Επίσης και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι επανέλαβε και αυτή ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί μια στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πείσει την Τεχεράνη να πιέσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να επιλύσει τα προβλήματα χωρίς σεκταρισμούς.

«Πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των ηγετών του Ιράκ να κυβερνούν χωρίς μισαλλοδοξία και η συζήτησή μας (με την Τεχεράνη) δεν θα αφορά τη συνεργασία ή τον συντονισμό των στρατιωτικών στόχων μας», είπε η Ψάκι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου

Την ίδια ώρα η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε την «εν ψυχρώ» εκτέλεση», από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκατοντάδων ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημέρων, κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή που παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι.

«Αν και ο απολογισμός δε μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστούν πολύ πιθανόν εγκλήματα πολέμου» προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια αυτό το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Τέλος η Πιλάι προέτρεψε όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας να ενωθούν εναντίον των προσπαθειών που καταβάλλονται να χωριστεί το Ιράκ σύμφωνα με σεκταριστικές ή γεωγραφικές γραμμές.

Εν τω μεταξύ ένα μέρος του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βαγδάτη εγκατέλειψε την πρωτεύουσα «ως προληπτικό μέτρο» ενώ αναμένεται να επανεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα «προσωρινό» μέτρο που αφορά μέχρι στιγμής 58 από τους 200 περίπου ξένους υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στην ιρακινή πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Αυτοί οι 58 εργαζόμενοι αναχώρησαν σήμερα από τη Βαγδάτη με προορισμό το Αμάν (Ιορδανία) «προκειμένου να επανεγκατασταθούν στο Αρμπίλ στο Ιράκ» εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Και άλλες παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στις επόμενες ημέρες» προσέθεσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για εξέγερση των σουνιτών»

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρέκ αλ-Χασεμί σε συνέντευξή του στο Reuters υποστήριξε ότι η βία στο Ιράκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εξέγερσης των σουνιτών στη χώρα και δεν είναι μόνο μια κτηνωδία από ισλαμιστές μαχητές, κυρίως αποστάτες της Αλ Κάιντα.

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου ... είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Η αραβική κοινότητα των σουνιτών εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια αντιμετωπίζει διακρίσεις, αδικίες και διαφθορά», είπε ο αλ- Χασεμί, απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι για την έξαρση της αιματηρής βίας στο Ιράκ αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι είναι οι μαχητές του ΙΚΙΛ.

«Έχουμε περίπου 11 με 12 ένοπλες ομάδες, που τώρα έχουν επανενεργοποιηθεί. Έχουμε, επίσης, πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, έχουμε πρώην αξιωματικούς του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους πολίτες στην πραγματικότητα», δήλωσε ο αλ-Χασεμί.

«Έχουμε πολλές ομάδες δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Δεν πρόκειται να αρνηθώ την παρουσία του ΙΚΙΛ, ούτε ότι ασκεί επιρροή. Όχι, ασκεί επιρροή, πολύ ισχυρή ... αλλά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φάσμα των ομάδων» τόνισε ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή