Μουντιάλ 2014: Το Ιράν θέλει να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ με τους δύο Αμερικανούς του

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 17:17
UPD:17:19
EPA/ERWIN SCHERIAU

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν.

A- A A+

Τον Ιράν, που απόψε κάνει ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον της Νιγηρίας, ποντάρει στη βοήθεια του αμερικανού «Μεγάλου Σατανά» για να προκριθεί από τον προκριματικό γύρο.

Περιφρονώντας για μια στιγμή τις πολιτικές εντάσεις με την ιστορική εχθρό τους, ο εκλέκτορας των Ιρανών Κάρλος Κεϊρός κάλεσε ως τελευταίο στην αποστολή τον αμυντικό Στίβεν Μπεϊτανσούρ, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια από Ιρανούς γονείς.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος των Ιρανών με τις ΗΠΑ, καθώς στο επιτελείο υπάρχει επίσης ο Νταν Γκασπάρ, Αμερικανός από το Κονέκτικατ, ο οποίος προπονεί τους τερματοφύλακες της Εθνικής ομάδας.

Αξιοπρόσεκτη πάντως είναι η ιστορία του Μπεϊτανσούρ, που αγωνίζεται στον καναδικό σύλλογο Whitecaps και ο οποίος διαθέτει διπλή (αμερικανο-ιρανική) υπηκοότητα.

Η Εθνική των ΗΠΑ τον είχε καλέσει για έναν φιλικό αγώνα ενάντια στο Μεξικό, πριν από δύο χρόνια, ο παίκτης ανταποκρίθηκε, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε σε εκείνο το παιχνίδι, όπως είχε γίνει με τον Γιούρι Λοντίγκιν που χάθηκε άδοξα για την Εθνική Ελλάδας προς όφελος των Ρώσων.

Χωρίς καταγεγραμμένη συμμετοχή λοιπόν, ο Μπεϊτανσούρ ανταποκρίθηκε θετικά στην κλήση του Κεϊρός και κατέγραψε την πρώτη συμμετοχή στην Εθνική Ιράν στο παιχνίδι εναντίον της Ταϊλάνδης, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ο Γκασπάρ, αντίθετα, είναι εδώ και τρία χρόνια μέρος του πολυεθνικού επιτελείου του Πορτογάλου εκλέκτορα της ομάδας, που πλαισιώνεται επίσης με συνεργάτες από την Αυστραλία, τη Μοζαμβίκη και το Πράσινο Ακρωτήριο.

«Ήταν μια φανταστική εμπειρία» δήλωσε ο προπονητής τερματοφυλάκων σε συνέντευξή του προς τους Times. Δεν έχω αντιληφθεί προκατάληψη εναντίον μου επειδή είμαι Αμερικανός. Το βρήκα ενδιαφέρον και όλοι το σεβάστηκαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις