Ιράν: Δεν αποκλείει συνεργασία με τις ΗΠΑ για το Ιράκ

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 11:28
UPD:15:23
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αποκλείει ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης της Τεχεράνης στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών ωστόσο δηλώνει έτοιμο, να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, το Ιράν να συνεργαστεί ακόμα και με τις ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις.

Ο Ροχανί, δήλωσε πως το Ιράν προς το παρόν «δεν έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από το Ιράκ να το βοηθήσει να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους».

Εξάλλου ο Ροχανί σημείωσε ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ, αν δει ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού».

«Μπορούμε να το σκεφτούμε, αν δούμε ότι η Αμερική αρχίζει να αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού», απάντησε ο Ροχανί όταν ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ.

«Πρέπει όλοι πρακτικά και λεκτικά να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή