Διστακτικός ο Ομπάμα για το Ιράκ

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 23:38
UPD:23:59
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο Ιράκ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

A- A A+

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του αναφορικά με την αντιμετώπιση της επίθεσης των τζιχαντιστών στο Ιράκ.  Ωστόσο σε δηλώσεις του νωρίτερα την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχει επικοινωνία με αρχηγούς κρατών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ήδη ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά τον Στίβεν Χάρπερ.Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέισον ΜακΝτόναλντ, εκπρόσωπου του Χάρπερ, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζήτησαν τα γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την επαφή των δύο ηγετών, λέγοντας ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Χάρπερ ενώ πετούσε με το προεδρικό αεροσκάφος.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο Ιράκ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), υπογραμμίζοντας ότι θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές που έχει στη διάθεσή του τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θα στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, όμως ζήτησα από την ομάδα των συμβούλων μου σε θέματα εθνικής ασφάλειας να ετοιμάσουν την γκάμα των επιλογών που διαθέτουμε για να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ χωρίς να υπάρχει πολιτικό σχέδιο από την ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επίθεσης των τζιχαντιστών.

«Χωρίς πολιτική προσπάθεια, κάθε στρατιωτική ενέργεια θα καταλήξει σε αποτυχία» είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες μέχρι να αποφασιστεί εάν οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν τους ισλαμιστές, οι οποίοι προελαύνουν στο Ιράκ, με αεροπορικά μέσα.

Για το γεγονός ότι θα χρειαστούν «αρκετές ημέρες», όπως είπε στο μήνυμά του, για να λάβει τις αποφάσεις του, ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι θέλει να είναι βέβαιος πως  θα έχει εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι «στοχευμένες και ακριβείς».

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς τους αντάρτες στο όνομα της ιρακινής κυβέρνησης», συνέχισε ο  Ομπάμα και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Βαγδάτης να βρει λύσεις για τις διαφορές μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων στη χώρα, οι οποίες τροφοδοτούν το χάος και την εσωτερική σύγκρουση.

Αναφερόμενος στο ΙΚΙΛ, ο Ομπάμα το χαρακτήρισε περιφερειακό πρόβλημα το οποίο όμως, όπως εκτίμησε θα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Ο Ομπάμα μίλησε για επιλεκτικές δράσεις του αμερικανικού στρατού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκράτες δεν θα βλάψουν το προσωπικό των ΗΠΑ ή τα συμφέροντα της χώρας γενικότερα.

Τέλος παρά την επέλαση των ανδρών του ΙΚΙΛ στο βορειοδυτικό Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο και σημείωσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο ζήτημα, τότε οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου θα πρέπει βοηθήσουν ώστε να καλυφθεί το κενό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή