Χ. Αθανασίου: Η διάταξη για την αναστολή προνομίων υπόδικων βουλευτών δεν έχει οριστικοποιηθεί

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 17:25
UPD:17:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Διευκρινίσεις για τη διάταξη του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», που αφορά την αναστολή των προνομίων των βουλευτών που διώκονται για κακούργημα ή για ορισμένα πλημμελήματα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έθεσε εμμέσως ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, η οποία έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο και σχολίασε: «Είναι εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία είναι υπό συζήτηση». «Να δούμε κατά πόσο είναι σύμφωνο το Σύνταγμα, κατά πόσο μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί ή είναι κατάχρηση».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε πάντως ότι «δεν υποχρεούται να με ενημερώσει» ο υπουργός Δικαιοσύνης για την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία αφορά τα εσωτερικά της Βουλής.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί στην άσκηση ποινικής δίωξης (σ.σ. να αναστέλλονται τα προνόμια), είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, too much», είπε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κόντρα Μειμαράκη – Αθανασίου, «απλώς θεωρώ ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν άλλη άποψη».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η διάταξη «παρουσιάζει και λειτουργικά προβλήματα», αναφέροντας ενδεικτικά ότι αν ο κατηγορούμενος βουλευτής αθωωθεί, θα μπορεί να ζητήσει αναδρομικά για 2 ή 2,5 χρόνια που θα έχουν παρέλθει. «Πού θα βρει λεφτά ο προϋπολογισμός της Βουλής να πάει να τα δώσει αναδρομικά; Νομίζω ότι έχει κάποιες ατέλειες που θα συζητηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια άποψη που μπορεί να έχει και τα επιχειρήματά της», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, κάτι που μπορεί να αποφασίσει η Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει τα θερινά τμήματα της Βουλής.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή