Πούτιν: Προς αδιέξοδο με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 18:22
UPD:18:27
REUTERS/RIA Novosti

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ότι η μείωση των 100 δολαρίων που πρότεινε η Ρωσία «είναι πολύ λίγη για τους Ουκρανούς εταίρους μας, θέλουν περισσότερη, αν και δεν είναι σαφές σε ποια βάση».

A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι οδηγεί σε αδιέξοδο τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο με την απόρριψη της μείωσης της τιμής του που πρότεινε η Ρωσία ώστε να αποσοβηθεί η κρίση που απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ότι η μείωση των 100 δολαρίων που πρότεινε η Ρωσία «είναι πολύ λίγη για τους Ουκρανούς εταίρους μας, θέλουν περισσότερη, αν και δεν είναι σαφές σε ποια βάση».

Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, «τότε φαίνεται ότι το θέμα οδηγείται σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρωσία και η Ουκρανία απέτυχαν για άλλη μια φορά στις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες να επιλύσουν την διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και οι τρεις σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους ενόψει της εκπνοής του νέου τελεσιγράφου που έδωσε η Μόσχα στο Κίεβο για την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η ρωσική εταιρεία Gazprom απειλεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει έγγραφο, το οποίο αναφέρει την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής και δίνει ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μια βεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές για ένα έτος.

Αν και οι σημερινές, άνω των τεσσάρων ωρών, συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι το επόμενο 48ωρο οι τρεις πλευρές θα προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο μέσω τηλεφωνικών επαφών.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, ο οποίος μετείχε στις σημερινές συνομιλίες, σημείωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία για την αποφυγή μιας κρίσης με το φυσικό αέριο και σημείωσε ότι επιζητεί την παρέμβαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου που εδρεύει στην Στοκχόλμη.

Η Ρωσία προτίθεται να μειώσει την τιμή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά ο κ. Πρόνταν διαμαρτύρεται ότι η Μόσχα δείχνει απροθυμία να εφαρμόσει έναν μηχανισμό καθορισμού των τιμών που να είναι «δίκαιος και να μην κάνει διακρίσεις».

«Χρειάζεται να τα μεταφέρω όλα αυτά στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης», σημείωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος μετείχε επίσης στις συνομιλίες, συμπλήρωσε παράλληλα ότι η Ουκρανία έχει διορία ως τις 9 π.μ. την Δευτέρα για να αποπληρώσει κάποια από τα καθυστερούμενα ή να αντιμετωπίσει την προοπτική της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που θα της παραδίδεται.

Απαντώντας ο κ. Πρόνταν σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλει τις «κατάλληλες πληρωμές για το φυσικό αέριο, για το παρελθόν και το μέλλον».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή