Ν. Οικονομίδης: Θα ήταν τιμή μου να είμαι υποψήφιος για τη θέση του ΥΠΟΙΚ

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 10:27
UPD:10:35
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τα δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν ως βασικό υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σχολίασε με αινιγματικό τρόπο, ο καθηγητής Νίκος Οικονομίδης.

«Δε μπορώ να συζητήσω λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας», «θα ήταν τιμή μου να είμαι υποψήφιος για μια τέτοια θέση», δήλωσε μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχόταν θέση ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει τη χώρα στο ποσοστό των ικανοτήτων του και εφόσον ήταν κάτι τέτοιο χρήσιμο για τον ίδιο και τη χώρα.

Ο κ. Οικονομίδης, χαρακτήρισε άριστες και πάρα πολύ φιλικές τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του.

Να μη χαραμιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Οικονομίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει αρκετά «με μεγάλες θυσίες» και εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να συνεχιστούν.

Πρόσθεσε επίσης, πως είναι σημαντικό, το πρωτογενές πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

«Να μην το χαραμίσουμε, να μην το μοιράσουμε σε αυτούς που θεωρούνται προφανώς αδικημένοι», τόνισε σημειώνοντας πως θα πρέπει να κατευθυνθεί σε επενδύσεις για να δημιουργηθεί πλούτος και θέσεις εργασίας.

Διευκρινίζοντας τη θέση του αυτή, υπογράμμισε πως δεν εννοεί πως «χαραμίζονται» τα χρήματα που δίνονται στον κόσμο. «Είπα ότι εάν τα χρήματα πάνε στις γενικές δαπάνες του κράτους θα χαραμιστούν αν πάνε στην ανάπτυξη θα χρησιμοποιηθούν σωστά», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

Πρότεινε τα χρήματα που προέρχονται από το πλεόνασμα αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα καινούρια ομόλογα, μαζί με χρήματα από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να κατευθυνθούν σε ένα «ταμείο επενδύσεων» για τη χώρα.

Ο κ. Οικονομίδης, σημείωσε πως θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του χρέους μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο αναλυτικά η πρόταση του κ. Οικονομίδη είναι η εξής:

  • Σταθεροποίηση του ήδη χαμηλού επιτοκίου ή και μείωσή του, στο ποσοστό που αυτό γίνεται
  • Αποπληρωμή των δανείων που λήγουν σε πολύ μακρινό χρόνο, πχ 75 έτη
  • Συζήτηση με τους εταίρους και το μηχανισμό στήριξης για να μη πληρωμή τόκων και 4 – 5 χρόνια και ανακεφαλαίωσή τους. Τα χρήματα από τους τόκους (4-5 δισ.) να κατευθυνθούν στο «ταμείο επενδύσεων»

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή