Αντ. Σαμαράς: Νέα μέρα για την Ελλάδα

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 16:48
UPD:20:13
SOOC/Nick Paleologos

Στρεφόμενος προς του νέους υπουργούς, ο κ. Σαμαράς τους προειδοποίησε ότι αναλαμβάνουν ένα έργο δύσκολο και ζήτησε «σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια.

A- A A+

Το νέο κυβερνητικό συμβολίζει μια νέα μέρα για τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δύσκολο έργο του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου και έθεσε ως κύριο στόχο της νέας κυβέρνησης την έξοδο από την ύφεση και την είσοδο στην ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα για την Ελλάδα και σε μια νέα φάση, που είναι η πορεία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να δεχθεί επιθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν άδικες. 

Πρόσθεσε πως όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο σχήμα, κέρδισαν «μια πολύ σημαντική πείρα, η οποία, για τον καθένα που αγωνίστηκε για τη χώρα, του έδωσε πολιτικό κεφάλαιο, που θα αξιοποιηθεί στο μέλλον».

Στρεφόμενος προς του νέους υπουργούς, ο κ. Σαμαράς τους προειδοποίησε ότι αναλαμβάνουν ένα έργο δύσκολο και ζήτησε «σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια.

Στους «παλαιούς» ευχήθηκε να συνεχίσουν «με την ίδια αποφασιστικότητα και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών». «Ξέρετε την ατζέντα, το πρόγραμμα και χρειάζεται να ανεβάσουμε όλοι τους ρυθμούς μας» είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος σε όλο το υπουργικό συμβούλιο συμπλήρωσε: 

AMNAWEBTV

«Γνωρίζετε ότι πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία Και γνωρίζετε επίσης, ότι χρειάζεται σοβαρότητα, πολλή δουλειά, λίγες κουβέντες, συντονισμός ομάδας που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Σας θέλω μάχιμους, σας θέλω σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο».

Επιπλέον θύμισε σε όλους πως προτεραιότητα είναι: ο πολίτης, το δημόσιο συμφέρον και το αύριο της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε νέες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ενώ πρόσθεσε πως δόγμα της κυβέρνησης είναι: «Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν βρήκαμε τρόπο να καλύψουμε, δεν παραμελούμε πρόβλημα που μπορούν να αντιμετωπίσουμε και δεν ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας».

Κριτική

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να βάλει με δριμύτητα και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να την κατονομάσει. «Κάποιοι επιμένουν στη μιζέρια εκνευρίζονται με κάθε επίτευγμα τη χώρας, φέρνουν την καταστροφή, παρακαλούν να συμβούν τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος και είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, να υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια και να επιτευχθή ανάπτυξη.

Επεσήμανε ακόμη ότι «τα ελλείμματα θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν για την Ελλάδα του σήμερα. Η κατεύθυνση παραμένει ίδια, να βγούμε από την ύφεση και να εισέλθουμε στην ανάπτυξη».

«Πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές, τομές, να αποκταστήσουμε αδικίες» επανέλαβε και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση. «Ήδη από αρχές Ιουλίου θα ισχύσουν σημαντικές αλλαγές όπως συμψηφισμός οφειλών προς το δημόσιο και ανάμεσα στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η μείωση εισφορών που θα εξασφαλίσει και μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερες αποδοχές για τους μισθωτούς».

Έτσι θα έχουμε την πρώτη, έστω και μικρή, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εδώ και τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Φορολογικό

Παράλληλα, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον οδικό χάρτη για τη μείωση των φόρων, που έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, επισημαίνοντας και πάλι ότι αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για οδικό χάρτη μείωσης όλων των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, που θα ανακοινωθεί μέσα στο φθινόπωρο. 

Όπως είπε, πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός, ο καθένας, πότε θα υποχωρήσουν οι φορολογικοί συντελεστές, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.

Δημόσιο χρέος

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση θα ανακηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο το χρέος και θα βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, θα ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις».

Ανεργία

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Η ανεργία έχει σταματήσει να ανεβαίνει, τους τελευταίους μήνες μειώνεται τώρα πρέπει να επιταχύνουμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να ξεπεράσει η χώρα τους πιο αισιόδοξους στόχους ειδικά για τα ελληνόπουλα που είναι άνεργα» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή