Ανατομία μιας κυβέρνησης

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 14:13
UPD:14:29
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, κατά τα φαινόμενα, προέκυψε με οδηγό το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

A- A A+
Τον διττό στόχο της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στην οικονομία αλλά και της διατήρησης των πολιτικών ισορροπιών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών φαίνεται να υπηρετεί ο δραστικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
 
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 46 (έναντι 41) μέλη. Συμμετέχουν 19 νέα πρόσωπα. Συνολικά απομακρύνθηκαν 9 υπουργοί. Στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας οι πολιτικές ηγεσίες αντικαταστάθηκαν πλήρως (στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε μόνο ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης). Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν 6 γυναίκες. Για πρώτη φορά τοποθετείται γυναίκα στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ (Σοφία Βούλτεψη). Αυξήθηκαν από 10 σε 13 τα στελέχη τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Σε υπόθεση… ΛΑΟΣ ανάγεται η περίπτωση του υπουργείου Υγείας, όπου ο Μάκης Βορίδης αντικαθιστά τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πολιτικό στοίχημα αποτελεί η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, κατά τα φαινόμενα, προέκυψε με οδηγό το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Με δεδομένο κύριο μέλημα να μην υπονομευθεί η πορεία την οποία έχουν χαράξει στην οικονομία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναίνεσαν στο πρόσωπο του κ. Γκίκα Χαρδούβελη για τη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι απερχόμενοι

  • Γιάννης Στουρνάρας (Οικονομικών)
  • Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών)
  • Κωστής Χατζηδάκης (Ανάπτυξης)
  • Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (Παιδείας)
  • Πάνος Παναγιωτόπουλος (Πολιτισμού)
  • Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας)
  • Θεόδωρος Καράογλου (Μακεδονίας-Θράκης)
  • Αθανάσιος Τσαυτάρης (Αγροτικής Ανάπτυξης)

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας διαθέτει μεταρρυθμιστικό προφίλ και θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων και δανειστών, γεγονός που εξυπηρετεί τις περαιτέρω ανάγκες του προγράμματος. Συγχρόνως, θεωρείται υπέρμαχος της περικοπής δαπανών έναντι της υψηλής φορολόγησης, γεγονός που γεννά προσδοκίες γύρω από την υλοποίηση της εξαγγελίας μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως για μία ευρύτερη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στον βαθμό που αυτή θα είναι εφικτή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα. Ο ίδιος θεωρείται κατάλληλος ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος, λόγω της μακράς εμπειρίας του στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και της εμπλοκής του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω του PSI το 2012 από τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.  

Οι νεοαφιχθέντες

  • Γκίκας Χαρδούβελης (Οικονομικών)
  • Αργύρης Ντινόπουλος (Εσωτερικών)
  • Ανδρέας Λοβέρδος (Παιδείας)
  • Κώστας Τασούλας (Πολιτισμού)
  • Μάκης Βορίδης (Υγείας)
  • Γιάννης Καρασμάνης (Αγροτικής Ανάπτυξης)
  • Βασίλης Κικίλιας (Προστασίας του Πολίτη)
  • Γιώργος Ορφανός (Μακεδονίας - Θράκης)

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ικανοποίηση για τις αναλογίες οι οποίες τηρήθηκαν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων στη σύνθεση του νέου σχήματος. Παράλληλα, η επιλογή στελεχών της ΝΔ τα οποία πολιτεύονται στην Α’ και Β’ Αθηνών και που κατατάσσονται στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς συνδέεται με την προσπάθεια προσέγγισης ενός δυσαρεστημένου μέρους της ελληνικής κοινωνίας όπως αυτό εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο αποκλεισμός από το κυβερνητικό σχήμα άλλων προσώπων, είτε κοινοβουλευτικών είτε εξωκοινοβουλευτικών, ενδεχομένως καταλληλότερων να συμμετάσχουν στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα το οποίο διαμηνύει ότι προωθεί η κυβέρνηση αφήνει μάλλον ανικανοποίητο ένα άλλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το οποίο αξιώνει νέα πρόσωπα χωρίς στενά κομματικά χαρακτηριστικά και με καλύτερες προδιαγραφές προς αυτήν την κατεύθυνση, γεγονός το οποίο πάντως μετριάζεται από την επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή