Αμερικανοί και Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν τρανζίστορ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εμφυτεύματα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να είναι εύκαμπτα και ουσιαστικά να αφομοιώνονται από τον οργανισμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εύκαμπτα εμφυτεύματα μπορούν να αλλάξουν το σχήμα τους, μέσα στο σώμα, ενώ παράλληλα διατηρούν όλα τους τα χαρακτηριστικά σαν ηλεκτρονικές συσκευές.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία εφαρμογών και θεραπειών. Τα εμφυτεύματα αυτής της μορφής μπορούν να προσκολληθούν σε νεύρα, αρτηρίες αίματος ή σε μυϊκό ιστό.
Για να δημιουργηθούν τα εν λόγω εμφυτεύματα, ενσωματώθηκαν τα ηλεκτρονικά μέρη σε μαλακό πολυμερές υλικό, που έχει την ικανότητα να μπορεί να αλλάζει σχήμα, σε συνδυασμό με ευέλικτες ηλεκτρονικές ταινίες.
Όταν τα εμφυτεύματα βρίσκονται εκτός σώματος, τα τρανζίστορ είναι σε στερεή κατάσταση, αντίθετα γίνονται μαλακά όταν θερμανθούν και γίνονται εύκαμπτα όταν εισαχθούν σε ζωντανό οργανισμό.
Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, οι επιστήμονες μπόρεσαν να θερμάνουν τα εμφυτευμένα τρανζίστορ ώστε αυτά να καταστούν κύλινδροι διαμέτρου 2,25 χιλιοστών.
Η συσκευή διατήρησε τις ηλεκτρονικές της ιδιότητες, ακόμη και όταν πρακτικά «τυλίχθηκε» γύρω από μυϊκό ιστό.
Σκοπός της ερευνητικής ομάδας, που απαρτίζεται από επιστήμονες προερχόμενους από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Ντάλας, είναι να δημιουργήσει μαλακά τρανζίστορ που θα μπορούν να αλλάζουν σχήμα με τρόπους που θα είναι περισσότερο συμβατοί, βιολογικά.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αντικατασταθούν συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα, αλλά είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή που συνεχίζουν να διατηρούν το αρχικό τους σχήμα, ακόμη και μετά την εμφύτευση.
Σύμφωνα με το Gizmag, μελλοντικός στόχος είναι να εξοπλιστούν αυτές οι συσκευές με περισσότερους αισθητήρες και να σμικρυνθούν περαιτέρω. Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευθεί σε έκδοση του Advanced Materials.