AMD: Νέοι επεξεργαστές Kaveri για laptops

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 13:47
UPD:13:48
amd

Η νέα σειρά κινείται προς την κατεύθυνση την υψηλής απόδοσης γραφικών και την απόδοση εφαρμογών που απαιτούν υψηλές επιδόσεις.

A- A A+

Η Advanced Micro Devices (AMD) ανακοίνωσε το λανσάρισμα των επεξεργαστών  Kaveri για χρήση σε συστήματα φορητών υπολογιστών. Είχε προηγηθεί το λανσάρισμα για χρήση σε συστήματα desktop, υψηλών επιδόσεων.

Η εταιρεία τοποθετεί τους νέους επεξεργαστές της σαν κύριους ανταγωνιστές των επεξεργαστών Haswell της Intel. Μάλιστα η AMD υποστηρίζει ότι η σειρά Kaveri ενσωματώνει μερικά από τα πλέον σημαντικά τεχνολογικά πλεονεκτήματα των τελευταίων ετών.

Η νέα σειρά κινείται προς την κατεύθυνση την υψηλής απόδοσης γραφικών και την απόδοση εφαρμογών που απαιτούν υψηλές επιδόσεις. Ο επεξεργαστής Kaveri αποτελείται από 2,4 δισεκατομμύρια τρανζίστορ με το 47% από αυτά να φροντίζουν για τις υψηλές επιδόσεις των γραφικών.

Οι νέοι επεξεργαστές θα κυκλοφορήσουν ενταγμένοι σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: στην A Series που περιλαμβάνει επεξεργαστές για laptops γενικής χρήσης, στην FX Series που περιλαμβάνει επεξεργαστές για συστήματα υψηλών επιδόσεων και στη σειρά Pro που αφορά επεξεργαστές για χρήση σε επαγγελματικά συστήματα.

Συνολικά, ο κάθε επεξεργαστής Kaveri θα αποτελείται από οκτώ κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) και οκτώ μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), σε ένα κομμάτι πυριτίου.

Στους νέους επεξεργαστές θα ενσωματωθεί για πρώτη φορά η αρχιτεκτονική HSA (Heterogeneous System Architecture), η οποία επιτρέπει την επιτάχυνση των εργασιών για όλο το σύστημα χωρίς να εμφανίζονται καθυστερήσεις. Μέσω του HSA, ενώ κάθε νέος επεξεργαστής θα διαθέτει τέσσερις φυσικούς πυρήνες, σύμφωνα με την AMD, θα διαθέτει έως και 12 «υπολογιστικούς πυρήνες» όταν θα προστίθενται και οι πυρήνες GPU.  Παράλληλα, θα ενσωματώνεται η αρχιτεκτονική GCN (Graphics Core Next), που αφορά τα video games επόμενης γενιάς.

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί η ενσωμάτωση του Mantle, ενός περιβάλλοντος προγραμματισμού εφαρμογών, που θα επιτρέπει στους developers να δημιουργήσουν παιχνίδια υψηλών επιδόσεων ειδικά για επεξεργαστές της AMD. Πρόκειται δηλαδή για κάτι αντίστοιχο με την τεχνολογία DirectX της Microsoft, με τη διαφορά ότι το Mantle θα «τρέχει» σε διπλάσια ταχύτητα, σύμφωνα με την ίδια την AMD.

Ακόμη, στα νέα τσιπ θα ενσωματώνεται η τεχνολογία AMD TrueAudio που θα αποδίδει ήχο 32 καναλιών, δίνοντας την αίσθηση ότι ο ήχος προέρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. Επιπρόσθετα, οι νέοι επεξεργαστές θα υποστηρίζουν αναλύσεις έως 4K, δηλαδή τέσσερις φορές την ανάλυση των 1080p, των τηλεοράσεων υψηλής ανάλυσης.

Τα πρώτα laptops με ενσωματωμένους τους νέους επεξεργαστές Kaveri αναμένεται να προέλθουν από κατασκευαστές όπως οι Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung και Toshiba.

Προτεινόμενα για εσάς