Κίνα: Δρακόντεια μέτρα και συλλήψεις εν όψει επετείου της Τιενανμέν

Απειλές για συνέπειες και προς ξένους δημοσιογράφους
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 13:22
UPD:13:30
REUTERS/PETAR KUJUNDZIC
A- A A+

Παραμονή της 25ης επετείου από τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, η αστυνομία στην Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση επικριτές της κυβέρνησης και έχει αυξήσει την παρουσία της στους δρόμους.

Δεκάδες πολιτικοί ακτιβιστές, δικηγόροι, καλλιτέχνες και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης βρίσκονται υπό κράτηση ή έχουν εκδιωχθεί από το Πεκίνο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό.

Αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε σημεία ελέγχου και αξιωματικοί και παραστρατιωτικά τμήματα περιπολούν στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Η Κίνα δεν επιτρέπει συζήτηση για τα αιματηρά γεγονότα της 3ης προς 4ης Ιουνίου 1989, όταν τανκς εισέβαλαν στην πλατεία Τιένανμεν και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούσαν δημοκρατία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για τα θύματα της εξέγερσης στην Τιένανμεν, την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας την χαρακτηρίζει ως μία προσπάθεια των διαδηλωτών να ανατρέψουν το καθεστώς και να βυθίσουν την Κίνα στο χάος.

Η αύξηση των αστυνομικών μέτρων στις 4 Ιουνίου είναι συνήθης στην Κίνα. Όμως, το 2014 εμφανίζεται αυστηρότερη απ' ότι στο παρελθόν. Μάλιστα, οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν τους ξένους δημοσιογράφους ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες εάν καλύψουν ευαίσθητα θέματα σχετικά με την επέτειο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν ποιες ακριβώς θα είναι αυτές.

Παρά τα αστυνομικά μέτρα, εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό και αναμένεται η συμμετοχή 15.000 ανθρώπων σε αγρυπνία με κεριά την Τετάρτη, σε πάρκο στο Πεκίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή