Multimedia

Η εξέγερση του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 16:46

Στις 3 και 4 Ιουνίου σηματοδοτείται η 25η επέτειος από την βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989, όταν τανκς εισέβαλαν στην πλατεία και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατία. Ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως 3.000. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241. Δείτε τις φωτογραφίες ντοκουμέντα των ημερών της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, λίγο πριν από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεών τους από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Φωτογραφία αρχείου, 3 Ιουνίου 1989.
REUTERS / BOBBY YIP

Διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, λίγο πριν από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεών τους από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Φωτογραφία αρχείου, 3 Ιουνίου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Πλήθη φοιτητών προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στην πλατεία Τιενανμέν κατά τη διάρκεια μιας δημοκρατικής διαδήλωσης, στις 4 Ιουνίου 1989.
REUTERS / STRINGER

Πλήθη φοιτητών προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στην πλατεία Τιενανμέν κατά τη διάρκεια μιας δημοκρατικής διαδήλωσης, στις 4 Ιουνίου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Φοιτητές προσπαθούν να μεταφέρουν έναν οδηγό τεθωρακισμένου οχήματος σε ασφαλές σημείο, καθώς το πλήθος τον χτυπά. Φωτογραφία αρχείου – 4 Ιουνίου 1989. Στις 3 και 4 Ιουνίου σηματοδοτείται η 25η επέτειος από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.
REUTERS / STRINGER

Φοιτητές προσπαθούν να μεταφέρουν έναν οδηγό τεθωρακισμένου οχήματος σε ασφαλές σημείο, καθώς το πλήθος τον χτυπά. Φωτογραφία αρχείου – 4 Ιουνίου 1989. Στις 3 και 4 Ιουνίου σηματοδοτείται η 25η επέτειος από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Στρατιωτικό ελικόπτερο ρίχνει φυλλάδια πάνω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, τα τα οποία δηλώνουν πως οι διαδηλωτές πρέπει να εγκαταλείψουν την πλατεία όσο το δυνατόν συντομότερα το πρωί της Δευτέρας. Φωτογραφία αρχείου, 22 Μαϊου 1989.
REUTERS / STRINGER/CHINA

Στρατιωτικό ελικόπτερο ρίχνει φυλλάδια πάνω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, τα τα οποία δηλώνουν πως οι διαδηλωτές πρέπει να εγκαταλείψουν την πλατεία όσο το δυνατόν συντομότερα το πρωί της Δευτέρας. Φωτογραφία αρχείου, 22 Μαϊου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού συνθλίβει μία από τις σκηνές των διαδηλωτών που έχουν στηθεί στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουνίου 1989.
REUTERS / STRINGER/CHINA

Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού συνθλίβει μία από τις σκηνές των διαδηλωτών που έχουν στηθεί στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουνίου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Εργάτες προσπαθούν να ρίξουν μία κουρτίνα πάνω από το πορτραίτο του Μάο Τσε Τουνγκ, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 23 Μαΐου 1989.
REUTERS / STRINGER/CHINA

Εργάτες προσπαθούν να ρίξουν μία κουρτίνα πάνω από το πορτραίτο του Μάο Τσε Τουνγκ, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 23 Μαΐου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Κάτοικοι του Πεκίνου έχουν περικυκλώσει ένα στρατιωτικό κονβόι 4.000 στρατιωτών, σε ένα προάστιο της πόλης, προσπαθώντας να εμποδίσουν  την πορεία τους προς την πλατεία Τιενανμέν, όπου βρίσκονται οι φοιτητές. Φωτογραφία αρχείου, 20 Μαΐου 1989.
REUTERS / STRINGER

Κάτοικοι του Πεκίνου έχουν περικυκλώσει ένα στρατιωτικό κονβόι 4.000 στρατιωτών, σε ένα προάστιο της πόλης, προσπαθώντας να εμποδίσουν  την πορεία τους προς την πλατεία Τιενανμέν, όπου βρίσκονται οι φοιτητές. Φωτογραφία αρχείου, 20 Μαΐου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Πολίτης στέκεται μπροστά από τεθωρακισμένα οχήματα στην Λεωφόρο Ουράνιας Γαλήνης στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην  πλατεία Τιενανμέν, στις 4 Ιουνίου 1989.
REUTERS / STRINGER

Πολίτης στέκεται μπροστά από τεθωρακισμένα οχήματα στην Λεωφόρο Ουράνιας Γαλήνης στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην  πλατεία Τιενανμέν, στις 4 Ιουνίου 1989.

Κίνα - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Τραυματισμένος διαδηλωτής κρατά το κράνος ενός κινέζου στρατιώτη, μετά από τις βίαιες συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 4 Ιουνίου 1989.
REUTERS / STRINGER

Τραυματισμένος διαδηλωτής κρατά το κράνος ενός κινέζου στρατιώτη, μετά από τις βίαιες συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 4 Ιουνίου 1989.

Κίνα - Ακτιβιστές - 1989: Η εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν . Οι πολιτικοί ακτιβιστές (μπροστά από αριστερά προς δεξιά) Zhou Feng, Xu Youyu, Zhang Xianling, Qin Hui, Ye Fu, Puzhiqiang και (πίσω από αριστερά προς δεξιά) Hao Jian, Cui Weiping, Liu Di, Liang Xiaoyan, Hu Shigen, Li Xuewen, Guo Yuhua, ποζάρουν για φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σχετικά με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, στο Πεκίνο (3 Μαΐου 2014).  Δεκάδες πολιτικοί ακτιβιστές, δικηγόροι, καλλιτέχνες και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης βρίσκονται υπό κράτηση ή έχουν εκδιωχθεί από το Πεκίνο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, καθώς δεν επιτρέπει συζήτηση για τα αιματηρά γεγονότα της 3ης προς 4ης Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν.
REUTERS / HANDOUT

Οι πολιτικοί ακτιβιστές (μπροστά από αριστερά προς δεξιά) Zhou Feng, Xu Youyu, Zhang Xianling, Qin Hui, Ye Fu, Puzhiqiang και (πίσω από αριστερά προς δεξιά) Hao Jian, Cui Weiping, Liu Di, Liang Xiaoyan, Hu Shigen, Li Xuewen, Guo Yuhua, ποζάρουν για φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σχετικά με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, στο Πεκίνο (3 Μαΐου 2014).  Δεκάδες πολιτικοί ακτιβιστές, δικηγόροι, καλλιτέχνες και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης βρίσκονται υπό κράτηση ή έχουν εκδιωχθεί από το Πεκίνο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, καθώς δεν επιτρέπει συζήτηση για τα αιματηρά γεγονότα της 3ης προς 4ης Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν.