ΣτΠ: Επιστροφή χρημάτων σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ που νοσηλεύθηκε σε ιδιωτική κλινική

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 12:42
UPD:12:44
SHUTTERSTOCK

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Επιστροφή μέρους των χρημάτων, που του ζητήθηκε να πληρώσει σε ιδιωτική κλινική συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, πέτυχε ασφαλισμένος του Οργανισμού μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ζητήθηκε από ιδιωτική κλινική πρώτον να καλύψει ο ίδιος ποσό 278 ευρώ για νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ παράλληλα να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση μέσω της οποίας θα αναλάμβανε επίσης με δικά του χρήματα ορισμένες δαπάνες νοσηλείας.

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αφού ερεύνησε το περιστατικό αποφάνθηκε ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν το δικαίωμα να ζητούν υπεύθυνη δήλωση από τους ασφαλισμένους ότι θα καλύψουν οι ίδιοι ιατρικές εξετάσεις και νοσήλια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό.

Παρά ταύτα ο ΕΟΠΥΥ αποφάνθηκε, όμως, ότι η ιδιωτική κλινική οφείλει να επιστρέψει στον ασφαλισμένο μέρος των 278 που έδωσε, καθώς υποχρεούνταν να πληρώσει μόνο τη διαφορά θέσης αλλά και την ιδιωτική επίσκεψη στο ιατρείο του ιδιώτη ιατρού που τον εξέτασε. 

Σε απάντησή του στο αίτημα του Συνηγόρου ο ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι «οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να επιβάλουν στους ασφαλισμένους να υπογράψουν δήλωση ότι θα καλύψουν εξ ιδίων χρημάτων αποκλειστικά και μόνο παροχές που δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) και τη νομοθεσία περί Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (π.χ. αναβάθμιση θέσης, μη κοστολογημένες πράξεις)».

Όπως διαπιστώθηκε από την Υπηρεσία Ελέγχου δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ο ασφαλισμένος ορθά επιβαρύνθηκε με το ποσό της διαφοράς θέσης, ενώ για τα υπόλοιπα του επιστράφηκαν τα χρήματα που του χρεώθηκαν αδίκως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή