Σε ένα «μπαράζ» παρουσιάσεων προέβη η Apple στη χθεσινή ετήσια συνδιάσκεψή της για software developers, WWDC 2014 (World Wide Developers Conference), προκαλώντας αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας.
Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία φαίνεται να επιδιώκει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις δημοφιλείς εφαρμογές αντιπάλων εταιρειών, όπως το Dropbox και το WhatsApp, μέσω μιας σειράς software upgrades, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων και desktop και φορητά συστήματα.
Επίσης, το φως της δημοσιότητας είδε και το HealthKit, λογισμικό που συνεργάζεται με «τρίτες» wearable συσκευές, με έμφαση στην υγεία. Μία παράλληλη εφαρμογή, ονόματι Health, προβαίνει σε μετρήσεις που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας του χρήστη και ενημερώνει το νοσοκομείο εάν «αντιληφθεί» μεγάλες αποκλίσεις.
Επιπρόσθετα, η Apple παρουσίασε νέα χαρακτηριστικά στο iMessage, τα οποία υποδεικνύουν την πρόθεση της εταιρείας να ανταγωνιστεί το πρόσφατα αγορασμένο από το Facebook, WhatsApp. O χρήστης μπορεί να δημιουργεί και να τροποποιεί εύκολα ομαδικά μηνύματα, να στέλνει ηχητικά κομμάτια με μία κίνηση και να δημιουργεί και να ανταλλάσσει μικρά κομμάτια βίντεο. Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα αποστολής και λήψης γραπτών μηνυμάτων για όλες τις συσκευές της Apple.
Το iCloud Drive – που «κοιτάζει» προς την κατεύθυνση του Dropbox- επιτρέπει την αποθήκευση αρχείων κάθε είδους σε απομακρυσμένους servers και μετά την πρόσβαση σε αυτό μέσω συσκευής με iOS, υπολογιστή Mac ή PC. Η υπηρεσία είναι δωρεάν μέχρι τα πέντε GB.
EPA/JOHN G. MABANGLO
Επίσης, η Apple παρουσίασε την επόμενη γενιά του λειτουργικού της για desktops και laptops, OS X 10.10 Yosemite. Το σύστημα διαθέτει νέο design και συνεργάζεται καλύτερα με άλλες συσκευές της εταιρείας, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν και να λαμβάνουν κλήσεις και μηνύματα από και προς το iPhone τους στα desktop και laptop τους. Όπως και ο προκάτοχος, Mavericks, θα είναι διαθέσιμο ως δωρεάν update για τους χρήστες Mac.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ, παρουσίασε επίσης νέα χαρακτηριστικά του επερχόμενου λειτουργικού της για φορητές συσκευές, iOS 8 (αναμένεται το φθινόπωρο), δίνοντας έμφαση στη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών συσκευών. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το Handoff, που επιτρέπει σε έναν χρήστη να ξεκινήσει μία εργασία σε μία συσκευή και να τη συνεχίσει σε άλλη. Επίσης, ο Κρεγκ Φεντερίγκι, αντιπρόεδρος software engineering, αποκάλυψε το HomeKit, που αποτελεί την πρόταση της Apple στον χώρο του «έξυπνου» σπιτιού, καθώς επιτρέπει στον χρήστη να ασκήσει έλεγχο στο οικιακό του περιβάλλον μέσω smartphone, ξεκλειδώνοντας και ανοίγοντας πόρτες, κατεβάζοντας θερμοστάτες, κλείνοντας φώτα κλπ.
Επίσης, παρουσιάστηκε μία νέα γλώσσα προγραμματισμού, ονόματι Swift, η οποία αντικαθιστά την Objective C ως η κύρια γλώσσα της εταιρείας για τη δημιουργία εφαρμογών. Στη WWDC 2014 παρουσιάστηκε ακόμη το predictive text χαρακτηριστικό QuickType, για την υποβοήθηση κατά το γράψιμο κειμένων, το οποίο «μαθαίνει» από τις συνήθειες του χρήστη, καθώς και ένα εργαλείο ονόματι Metal, που δίνει τη δυνατότητα στους developers να γράφουν προγράμματα για iPhone και iPad τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ταχύτητα και αυξημένη λεπτομέρεια όσον αφορά στα γραφικά.
Μεταξύ των νέων που προέκυψαν από τη συνδιάσκεψη είναι και το «άνοιγμα» της τεχνολογίας αναγνώρισης αποτυπωμάτων Touch ID σε «τρίτους» developers, καθώς και η υπηρεσία Family Sharing, που επιτρέπει μέχρι και σε έξι μέλη της ίδιας οικογένειας να μοιραστούν υλικό από το iTunes στις συσκευές τους. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μια σειρά βελτιώσεων για το iOS App Store, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσφοράς πολλαπλών εφαρμογών υπό μία ενιαία, «bundle price», και τη δυνατότητα δημοσίευσης βίντεο στη σελίδα περιγραφής της εφαρμογής.
Επίσης ο κάθε developer θα μπορεί να προσφέρει την εφαρμογή του ως public beta download μέσω του Test Flight, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να δοκιμάσουν τις αρχικές εκδόσεις εφαρμογών πριν την επίσημη κυκλοφορία τους (όπως στην περίπτωση του «early access» που βλέπει κανείς στο Steam).