Αναζητούνται πολιτικές πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 09:49
UPD:10:05
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αναζητείται το μίγμα εκείνο της πολιτικής που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τη λιτότητα εντός όμως των ορίων της ελληνικής οικονομίας.

A- A A+

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τον ανασχηματισμό -οι πληροφορίες τον τοποθετούν για αύριο το απόγευμα- το ενδιαφέρον στρέφεται στο εύρος των αλλαγών, τη νοηματοδοσία αυτών και φυσικά τη δυνατότητα αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών, την ώρα που η πλευρά των δανειστών στέλνει τα δικά της μηνύματα για τη συνέχιση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αν και στο Μαξίμου σημειώνουν ότι οι αριθμοί δείχνουν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάκαμψης, γνωρίζουν πρώτοι απ' όλους, όπως λένε χαρακτηριστικά, ότι για να φτάσει η αλλαγή αυτή σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών, χρειάζεται χρόνος και γι' αυτό αναζητούν το μίγμα εκείνο της πολιτικής που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τη λιτότητα εντός όμως των ορίων της ελληνικής οικονομίας.  

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί για διήμερο ταξίδι σε Βιέννη και Βαρσοβία, ενώ μεθαύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει στη Νορμανδία για τα 70 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων και θα επιστρέψει το Σάββατο.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την 22μελή Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ., προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.  

Για μεν την αυτοδιοκητική κάλπη μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση, ωστόσο τα πολλά αντάρτικα και η άρνηση αρκετών στελεχών να στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος ανά την επικράτεια «είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί», λέει πρωτοκλασάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. 

Για την ευρωκάλπη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει γκρίνια και η αίσθηση ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα και δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές, το κλίμα πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. 

Γκρίνια υπάρχει και για τις «απαιτήσεις» του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου.  Ενδεικτικό του κλίματος είναι η επίθεση του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου με αφορμή τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά και το θέμα του ανασχηματισμού και την υπουργοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή