Η ασφάλεια υπολογιστών στην υπηρεσία των video games

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 14:15
Watch Dogs
A- A A+

Ομάδα ειδικών της εταιρείας παραγωγής λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Lab συνεργάστηκε με τους δημιουργούς του video game Watch Dogs, το οποίο κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου, από την εταιρεία Ubisoft

Στόχος της συνεργασίας ήταν η αποφυγή των προσπαθειών υπέρ-εντυπωσιασμού ή των παρερμηνειών σχετικά με τον κυβερνοχώρο. Ένας ακόμη στόχος ήταν να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός ρεαλισμός στα θεωρητικά ψηφιακά σενάρια του παιχνιδιού, τόσο στο game play, όσο και στην εξέλιξη των χαρακτήρων και της πλοκής.

Η αρχική επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε στις αρχές του 2013, όταν οι ειδικοί της Kaspersky δημοσιοποίησαν μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την εκστρατεία ψηφιακής κατασκοπίας Red October.

Το Red October ήταν ένα εξελιγμένο toolkit ψηφιακής κατασκοπίας, ικανό να κλέβει δεδομένα από υπολογιστικά συστήματα, να συλλέγει πληροφορίες από smartphones, να καταγράφει αρχεία ήχου αν το σύστημα διέθετε μικρόφωνο και να υποκλέπτει μεταδόσεις από web κάμερες. Στη συνέχεια, «ανέβαζε» τα πάντα σε ένα server.

Εκείνη την περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου του Watch Dogs είχε ολοκληρωθεί και οι δημιουργοί του έβαζαν τις τελευταίες πινελιές, για να το κάνουν να μοιάζει πιο ρεαλιστικό. Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε η συνεργασία με την ομάδα της Kaspersky Lab.

H ομάδα των ειδικών της εταιρείας προσέφερε τεχνικές συμβουλές και προτάσεις σχετικά με το τι θεωρούσαν ακριβές και τι θα μπορούσε να προσαρμοστεί ή να αλλάξει, ώστε το παιχνίδι και η εξέλιξη της πλοκής να μοιάζουν πιο αυθεντικά σε τεχνικούς όρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι περισσότερες επιθέσεις hackers στο παιχνίδι σχετίζονται με αυτόματα συστήματα ελέγχου. Πρόκειται για μια σχετικά νέα τάση, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με την εμφάνιση του ιού Stuxnet, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν επιτέθηκε εναντίον βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου σε ιρανική μονάδα πυρηνικής ενέργειας.

Αυτό αποτέλεσε ένα παράδειγμα για το πώς ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον πραγματικό κόσμο, καθώς το Stuxnet κατέστρεψε πραγματικό εξοπλισμό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο Watch Dogs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Watch Dogs αφηγείται την ιστορία του Aiden Pearce, ενός hacker που το εγκληματικό παρελθόν του οδήγησε σε μία βίαιη οικογενειακή τραγωδία. Οι παίκτες θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να «χακάρουν» τους εχθρούς τους, ελέγχοντας οτιδήποτε βρίσκεται συνδεδεμένο με το Κεντρικό Λειτουργικό Σύστημα της Πόλης (ctOS). Το Watch Dogs επιτρέπει στον παίκτη να χρησιμοποιήσει το Σικάγο ως το απόλυτο όπλο του και να εφαρμόσει το δικό του στιλ εκδίκησης.

Προτεινόμενα για εσάς