Σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ προκρίνει ο επικρατέστερος για την προεδρία του Αφγανιστάν

Ο απερχόμενος Αφγανός πρόεδρος φαίνεται να προτιμά την άμεση αποχώρηση
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 12:42
UPD:12:46
REUTERS/OMAR SOBHANI

O επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

A- A A+

Να πραγματοποιήσουν υπεύθυνη έξοδο από το Αφγανιστάν κάλεσε τις ΗΠΑ ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Το ζήτημα είναι να αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το Αφγανιστάν, αλλά με υπεύθυνο τρόπο ώστε η χώρα να μην επιστρέψει στην κατάσταση προ του 2001», όπως δήλωσε ο κ. Αμπντουλάχ σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 24.

Η τοποθέτησή του έρχεται σε αντίθεση με σχόλια του απερχόμενου Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος καλωσόρισε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του την Τετάρτη ανακοίνωσε σχέδιο για παραμονή 9.800  Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μέχρι το 2015 μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου τους μέχρι το τέλος του 2014.

Μέχρι το τέλος του 2016 θα παραμείνουν λιγότεροι από  1.000 Αμερικανοί στρατιώτες για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας  και την εκπαίδευση των στρατευμάτων του Αφγανιστάν.

Ο κ. Αμπντουλάχ εκδήλωσε την πρόθεσή του να υπογράψει μία διμερή συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ, η οποία θα καθορίζει μία μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών και θα προβλέπει την παραμονή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Ο κ. Καρζάι είχε αρνηθεί να υπογράψει αυτή τη συμφωνία.

Αναφορικά με τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ο κ. Αμπντουλάχ επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν, αλλά εάν αποτύχουν, η χώρα «θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το λαό της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή