Ομπάμα: Απόσυρση όλων των στρατιωτών από το Αφγανιστάν έως το 2016

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 23:45
UPD:28/05/2014 00:22
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Φέτος θα οδηγήσουμε υπεύθυνα τον πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής στο τέλος του», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

A- A A+

Το σχέδιό του για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν παρουσίασε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Όπως είπε έως το τέλος του 2015 λιγότεροι από 5.000 στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μέχρι το 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα.

Η  σχέση μας  με το Αφγανιστάν θα  αλλάξει από μια σχέση που βασίζεται στον πόλεμο σε μια που θα βασίζεται στην παροχή αναπτυξιακής και οικονομικής βοήθειας, τόνισε ο Ομπάμα.

Όλα εξαρτώνται από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας

Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιό του είναι να υπάρχει αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2016 όμως, όπως προειδοποίησε, αυτό θα εξαρτηθεί από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας από τον νέο Αφγανό πρόεδρο.

Στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα δήλωσε ότι αποφάσισε η χώρα να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους. Οι στρατιώτες αυτοί θα αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν δύο χρόνια αργότερα, το 2016, δηλαδή λίγο πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του.

«Φέτος θα οδηγήσουμε υπεύθυνα τον πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής στο τέλος του», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όμως, υπογράμμισε, «δεν θα διατηρήσουμε την στρατιωτική αυτή παρουσία μετά το 2014 παρά μόνο αν η αφγανική κυβέρνηση υπογράψει τη συμφωνία (. . .) για την οποία οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν ήδη κάνει διαπραγματεύσεις».

«Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να δώσει στους στρατιώτες μας την εξουσία που θα έχουν ανάγκη για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, σεβόμενοι την αφγανική κυριαρχία», επεσήμανε ο Ομπάμα.

«Γυρίζουμε σελίδα»

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί να γυρίσει σελίδα έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η εξωτερική  πολιτική των ΗΠΑ επικεντρώθηκε κυρίως στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

EURONEWS
«Το Αφγανιστάν θα υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών

Την παραμονή σχεδόν 10.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά τον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό όμως είναι να υπογραφεί η διμερής συμφωνία ασφάλειας με το νέο Αφγανό πρόεδρο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Σημειώνεται ότι το 2011 ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών έφτανε τις 100.000

Οι 9.800 στρατιώτες θα μειωθούν στο τέλος του 2015 στο μισό και θα συγκεντρώνονται κυρίως στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ κοντά την Καμπούλ.

Στο τέλος του 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα όπου θα παραμείνουν μόνο 200 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Το μέλλον του Αφγανιστάν πρέπει να το αποφασίσουν οι Αφγανοί»

Ο Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί αύριο Τετάρτη από τη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα «αυτό το νέο κεφάλαιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να μας επιτρέψει να επανακατευθύνουμε τους πόρους που θα εξοικονομήσουμε τερματίζοντας αυτούς τους πολέμους για να απαντήσουμε πιο ευέλικτα στην τρομοκρατική απειλή σε άλλες περιοχές».

EURONEWS

Αναμένοντας ότι θα αντιμετωπίσει επικρίσεις για την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2016 ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ένα τέλειο μέρος και δεν είναι ευθύνη των ΗΠΑ να το κάνουν τέτοιο», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Το μέλλον του Αφγανιστάν πρέπει να το αποφασίσουν οι Αφγανοί», επεσήμανε.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έχουν κατανοήσει ότι ήταν πιο δύσκολο να τερματίσουμε τους πολέμους από το να τους ξεκινήσουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε εκφράσει το 2002 την αντίθεσή του στα σχέδια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους να επέμβει στο Ιράκ.

Παρόλα αυτά «οι ΗΠΑ θα τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους φίλους και εταίρους τους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Αλ Κάιντα (να επανακτήσει) το καταφύγιο που διέθετε πριν την 11η Σεπτεμβρίου» στο Αφγανιστάν, δεσμεύθηκε ο Ομπάμα.

Ικανοποίηση από ΝΑΤΟ

Την απόφαση του Ομπάμα τη χαιρέτησε και το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την «μια σημαντική συμβολή» η οποία είναι «σύμφωνη» με τα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζουμε τη σημαντική συμβολή που σκοπεύουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και βοήθειας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωσή της.

«Είναι σύμφωνη με τα σχέδιά μας και αποδεικνύει τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια.

Η προετοιμασία της αποστολής αυτής του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή των διαφόρων εθελοντριών χωρών θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα την επόμενης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή