«Προσκύνημα» σε έναν τραγικό έρωτα

«Αβελάρδος και Ελοΐζα» στην Πειραιώς 260
Σάββατο, 31 Μαΐου 2014 08:30

Το άγνωστο στο ελληνικό κοινό ζευγάρι - σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα, έζησαν 500 περίπου χρόνια, πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.

A- A A+

Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας δυο ιστορικών πρόσωπων του 12ου αιώνα, είναι το θέμα της παράστασης «Αβελάρδος και Ελοΐζα» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού, που ανοίγει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260,  την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, και τη στήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΑΤΕ - Πειραιώς (ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π.).

Σύμβολο της αιώνιας αγάπης

Το άγνωστο στο ελληνικό κοινό ζευγάρι - σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα, έζησαν 500 περίπου χρόνια, πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, και ο έρωτάς τους μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς, αλλά και ιστορικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους των επόμενων αιώνων. Ο κοινός τους τάφος αποτελεί μέχρι σήμερα τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου.

Οι πρώτες αγάπες πάντα συμβαίνουν και ποτέ δεν γίνονται

Στο Παρίσι του 12oυ αιώνα, μεσουρανεί το άστρο του 40άχρονου Πέτρου Αβελάρδου, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα, υπέρμαχος της διαλεκτικής, της αμφιβολίας και της έρευνας ως προϋποθέσεων για την πίστη. Ο εφημέριος του Παρισιού, Φυλμπέρ, εκτιμώντας τον απεριόριστα, του εμπιστεύεται για μαθήτρια τη 16άχρονη ανιψιά του, Ελοΐζα, που, παρά τη μικρή της ηλικία, έχει ήδη μια εξαιρετικά ευρεία καλλιέργεια. Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα γρήγορα γίνονται εραστές.

Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Ελοΐζα μένει έγκυος, η Εκκλησία αντιδρά, και ο Φυλμπέρ, θεωρώντας την προσβολή στο πρόσωπό του τεράστια, διατάζει την τιμωρία του Αβελάρδου. Πληρωμένοι δολοφόνοι εισβάλουν στο σπίτι του ζευγαριού και τον ευνουχίζουν. Όμως, παρά τον ευνουχισμό του, επιζεί. Ταπεινωμένος, εγκαταλείπει τα πάντα, καταφεύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί και παραγγέλνει στην Ελοΐζα να γίνει και εκείνη μοναχή. Αυτή, απόλυτα ερωτευμένη μαζί του, υπακούει. Το ζευγάρι ζει σε χωριστά μοναστήρια για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν συναντιέται, παρά μόνο για μία και μοναδική φορά, και επικοινωνεί μόνο με παθιασμένες επιστολές.

Ο Αβελάρδος συνεχίζει να συγγράφει και ολοκληρώνει μια πραγματεία, όπου θέτει, για πρώτη φορά, ως κριτήριο για τον ορισμό της αμαρτίας την πρόθεση και όχι την ίδια την πράξη και ξεσηκώνει, για ακόμη μία φορά, το μένος της Εκκλησίας εναντίον του. Τον καταδικάζουν ως αιρετικό, συγκεντρώνουν και καίνε τα βιβλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, και τον καταδιώκουν μέχρι τον θάνατό του. Η Ελοΐζα ζει ακόμη 20 χρόνια. Η τελευταία  της επιθυμία ήταν να θαφτεί μαζί με τον αγαπημένο της, παράκληση που δεν εισακούεται.

Η φήμη του ζευγαριού και του έρωτά τους γιγαντώνεται μέσα στους αιώνες και, σύμφωνα με μία εκδοχή, η Ιωσηφίνα Βοναπάρτη, συγκινημένη από την τραγική τους ιστορία, αποφασίζει, 700 χρόνια μετά τον θάνατό τους, να μεταφερθούν τα οστά τους και να θαφτούν, επιτέλους, μαζί. Ο κοινός τους τάφος χτίζεται στο κοιμητήριο του Père Lachaise, στο Παρίσι, και έχει πλέον μετατραπεί σε σύμβολο της αιώνιας αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης
Ιδέα - κείμενο - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, εικονικό περιβάλλον - video mapping: Στάθης Μήτσιος, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου, βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Γκρίλιας. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΑΤΕ - Πειραιώς: Ντίνα Αναστασοπούλου, Κώστας Ανδριόπουλος, Χρήστος Βολακάκης, Αντιγόνη Ερωτοκρίτου, Αλέξανδρος Ζαρανίκας, Ανδρέας Καλόσακας, Τζένη Λιαρομάτη, Γεωργία Λύτρα, Φένια Μαυρομάτη, Γεωργία Μούλου, Σταυρούλα Νικηταΐδη, Μάρα Χαντζάκου, Σοφία Χρυσοπούλου.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Δ: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV