Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε μια έρευνα πάνω στις ιδανικές συνθήκες, με τη βοήθεια των οποίων η εθνική Αγγλίας θα μπορούσε να κατακτήσει το τρόπαιο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η «πρωτιά» φαντάζει απίθανη για τα «τρία λιοντάρια».
Η στοιχηματική εταιρεία "Paddy Power" ζήτησε τη συγκεκριμένη έρευνα από τον διάσημο Βρετανό φυσικό, ο οποίος, αφού ανέλυσε τα δεδομένα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το μοναδικό μέχρι σήμερα που κατέκτησε η Αγγλία, έφτασε στο συμπέρασμα ότι η ζέστη, το υψόμετρο και η απόσταση από την πατρίδα αποτελούν επιβλαβείς παράγοντες για το συγκρότημα του Ρόι Χότζσον.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την αγαπημένη ομάδα του, ο συγγραφέας του βιβλίου «Το χρονικό του χρόνου» μελέτησε την τέλεια εκτέλεση πέναλτι και υπογράμμισε: «Όπως λέμε στην επιστήμη, η Αγγλία δεν θα μπορούσε να πετύχει τον... πισινό μιας αγελάδας με ένα μπάντζο».
Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου μειώνει τις πιθανότητες της Αγγλίας να κατακτήσει το τρόπαιο κατά 59%, ενώ τα «τρία λιοντάρια» θα είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας δίνοντας τους αγώνες τους στα 500 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
TWITTER/@PADDYPOWER
«Όπως όλα τα ζώα, η ομάδα της Αγγλίας είναι πλάσματα της συνήθειας», είπε ο Βρετανός επιστήμονας και συνέχισε: «Το να είσαι πιο κοντά στην πατρίδα μειώνει τον αρνητικό αντίκτυπο των πολιτιστικών διαφορών και του τζετ λαγκ. Τα πάμε καλύτερα σε εύκρατα κλίματα, σε χαμηλά υψόμετρα και με έναρξη του αγώνα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις 3 η ώρα».
Επίσης, ο Χόκινγκ επισήμανε ότι η εθνική Αγγλίας είναι στατιστικά πιο πιθανό να νικήσει παίζοντας με την κόκκινη εμφάνισή της, ίσως επειδή με αυτή τη στολή θεωρείται ότι τα «τρία λιοντάρια» είναι πιο επιθετικά και κυριαρχούν στους αγώνες. «Σε αντίθεση με την άποψη των ταμπλόιντ, η παρουσία των "WAGs" (σ.σ. οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των ποδοσφαιριστών) είναι άσχετη» συνέχισε.
Τόνισε ακόμη ότι το σύστημα 4-3-3 είναι καλύτερο για την Αγγλία σε σχέση με το 4-4-2, ενώ ευνοεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και η παρουσία Ευρωπαίου διαιτητή, καθώς, όπως εξήγησε, τα «τρία λιοντάρια» νίκησαν στο 63% των αγώνων της με Ευρωπαίους ρέφερι, την ώρα που το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 38% με «σφυρίχτρα» από κάθε άλλη ήπειρο.
«Οι Ευρωπαίοι διαιτητές είναι πιο φιλικοί προς το παιχνίδι της Αγγλίας και λιγότεροι φιλικοί σε... μπαλαρίνες, όπως ο (Ουρουγουανός στράικερ της Λίβερπουλ), Λουίς Σουάρες» εξήγησε. Επιπρόσθετα, ο Χόκινγκ ανέλυσε τα δεδομένα γύρω από τη διαδικασία των πέναλτι, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, και επισήμανε ότι «κλειδί» αποτελεί η ταχύτητα.
«Γι' αυτό το λόγο, τρέξτε για περισσότερα από τρία βήματα», είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει πιθανότητα μόνο 58% να σκοράρεις, εάν κάνεις τρία βήματα ή λιγότερα για να εκτελέσεις το πέναλτι. Είναι σημαντικά μικρότερη από το κανονικό που είναι 87% πιθανότητα να σκοράρεις».
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στο αν ο εκτελεστής είναι δεξιοπόδαρος ή αριστεροπόδαρος, αλλά συμπλήρωσε ότι οι φαλακροί και οι ξανθοί παίκτες είναι πιο πιθανό να σκοράρουν σε σχέση με τους μελαχρινούς.
«Το 84% των πέναλτι που εκτελέστηκαν από ξανθούς παίκτες κατέληξε σε γκολ, εν συγκρίσει με 71% για φαλακρούς παίκτες και μόνο 69% για τους μελαχρινούς παίκτες», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο λόγος γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρος. Αυτό θα παραμείνει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης».
Καταλήγοντας, ο Χόκινγκ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την εθνική Αγγλίας, ωστόσο τόνισε πως θα στοιχημάτιζε τα χρήματά του στη Βραζιλία για κατάκτηση του τροπαίου. «Θα ήσουν ανόητος να παραβλέψεις τη Βραζιλία. Οι διοργανωτές έχουν κατακτήσει πάνω από το 30% των Παγκοσμίων Κυπέλλων» υπογράμμισε.