Μαθηματική φόρμουλα από τον Στίβεν Χόκινγκ για την πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 16:10
UPD:16:49
TWITTER/@paddypower
A- A A+

Ο διάσημος βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αποφάσισε να παραμερίσει για λίγο την έρευνα γύρω από τις μαύρες τρύπες και να ασχοληθεί με τη μαθηματική αναπαράσταση της απόδοσης της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η φόρμουλα στην οποία κατέληξε πάντως, εάν εφαρμοστεί στην περίπτωση της Αγγλίας δίνει προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες για μια κατάκτηση του Κυπέλλου. 

Στην ανάλυσή του ο Χόκινγκ συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα από τους 45 αγώνες της Αγγλίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966 και έπειτα. Εάν και ο υπολογισμός του μπορεί να απογοήτευσε ορισμένους από τους οπαδούς της Αγγλίας, από την έρευνά του προσδιορίζονται διάφορες παράμετροι που μπορεί να βελτιώσει η ομάδα, αυξάνοντας τις πιθανότητές της.

PADDYPOWERVIDEO

«Οι πιθανότητες της Αγγλίας μπορούν να υπολογιστούν λαμβάνοντας υπόψη ένα πλήθος από παράγοντες: περιβαλλοντικούς, φυσικής κατάστασης, ψυχολογίας, πολιτικούς και τακτικούς», εξηγεί ο Χόκινγκ. «Είναι όμως πάρα πολύ περίπλοκο. Είναι γεγονός πως σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο νομίζω πως η κβαντική φυσική είναι σχετικά απλή».

Το κλίμα είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας που θα διαδραματίσει ρόλο σύμφωνα με το Χόκινγκ, ο οποίος προσδιόρισε πως μία θερμοκρασία αυξημένη κατά 5ο C μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νίκης σε ένα παιχνίδι κατά 59%. Η ώρα έναρξης του παιχνιδιού φαίνεται επίσης πως επηρεάζει τους Άγγλους ποδοσφαιριστές, καθώς όταν το ματς ξεκινάει στις 3μμ είναι 33% πιο πιθανό να νικήσουν.  Το 4-3-3 είναι το σύστημα που αποδίδει καλύτερα ενώ οι Άγγλοι διεθνείς έχουν κερδίσει τους διπλάσιους αγώνες όταν ο διαιτητής είναι Ευρωπαίος σε σχέση με την περίπτωση που ο διαιτητής έρχεται από εκτός Ευρώπης. Το κόκκινο είναι επίσης ένα χρώμα που οι αναλυτές δείχνουν πως δίνει αυτοπεποίθηση στους παίκτες όταν το φοράνε.

Καθώς οι συνθήκες θα είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές στη Βραζιλία, με θερμοκρασίες της τάξης των 30ο C, υψηλή υγρασία και ώρες έναρξης αργά το απόγευμα, η Αγγλία δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες κατάκτησης του Κυπέλλου.

Ο θεωρητικός φυσικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξία ενός σωστού χτυπήματος πέναλτι, που μπορεί να κρίνει την έκβαση ενός αγώνα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο General Logistic Regression Modelling, έδειξε πως χρειάζονται τουλάχιστον τρία βήματα πριν την εκτέλεση ώστε η μπάλα να έχει τη σωστή ταχύτητα, ενώ το χτύπημα με το πλαϊνό του ποδιού είναι πιθανότερο να βρει στόχο. Η καλύτερη κατεύθυνση για τη μπάλα είναι μία από τις δύο πάνω γωνίες του τέρματος.

Προτεινόμενα για εσάς