Βουλή: Να μην συνιστούν έγκλημα οι οφειλές στο Δημόσιο για τους αδύναμους

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 15:13
UPD:15:15
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Όπως ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος, έχει δώσει από το Νοέμβριο σχετική διάταξη για την αλλαγή του άρθρου 3 παρ. 1 του νόμου 3943/2011, ο οποίος «σε εφαρμογή των μνημονίων» ποινικοποιεί την συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ακόμη και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας.

A- A A+

Ανοίγει το ζήτημα της κατάργησης της διάταξης που ορίζει ότι συνιστούν έγκλημα οι οφειλές στο Δημόσιο όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής.

Το θέμα το έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδική πορνογραφία και την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα φέρουμε ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος, έχει δώσει από το Νοέμβριο σχετική διάταξη για την αλλαγή του άρθρου 3 παρ. 1 του νόμου 3943/2011, ο οποίος «σε εφαρμογή των μνημονίων» ποινικοποιεί την συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ακόμη και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας. Η πρόταση Παυλόπουλου αναφέρει πως υπάρχει ποινική ευθύνη αν διαπιστωθεί δόλος ή βαριά αμέλεια.

«Η εξίσωση «φτωχός ίσον εγκληματίας» είναι απαράδεκτη. Είναι διατάξεις μεσαιωνικού τύπου, αποπνέουν ιεροεξεταστική νοοτροπία», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ κάνοντας λόγο για «κληρονομιά των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου».

«Είναι εγκληματίας εκείνος που έχει πτωχεύσει πολλές φορές από την πολιτική του κράτους και αδυνατεί να πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «δεν είναι θέμα Στουρνάρα ούτε υπουργείου Οικονομικών. Είναι θέμα δικό σας. Μπορείτε να φέρετε την διάταξη χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν έχει οικονομική επίπτωση».

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή