Αποτέλεσμα φιλικό για τις αγορές

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 07:01
UPD:10:57
FOSPHOTOS/Vasilis Germanis

Με δηλώσεις του στη «Ν» στέλεχος της BofA/Merrill Lynch αναφέρει ότι για την Ελλάδα, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει προσεχώς σε μία προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

A- A A+

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ένα φιλικό προς τις αγορές σενάριο, καθώς δεν διαταράσσει την πολιτική σταθερότητα, έστω και εάν οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν κάπως απογοητευτικές, σημειώνει η Nomura σε χθεσινή σύντομη έκθεσή της.

Αναφέρει ότι το αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με ένα από τα τρία σενάρια που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη σε σχετική ανάλυση,  συγκεκριμένα με εκείνο που μιλούσε για αποδεκτή ήττα της Ν.Δ. (ήτοι διαφορά 2-4%) και αξιοπρεπούς παρουσίας του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό άνω του 6,5%.

Πάντως, η Nomura χαρακτηρίζει εστία ανησυχίας το χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτό δείχνει ότι η βάση του κόμματος παραμένει αδύναμη, παρά το χαρακτήρα της «χαλαρής ψήφου» που έχουν οι ευρωεκλογές.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικό, κάτι που θεωρείται ότι ενισχύει την ικανότητα του Ευ. Βενιζέλου να ελέγξει το κόμμα.

EURONEWS

Πάντως, η Nomura σημειώνει πως, παρά την ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν βελτίωσε τις επιδόσεις του έναντι των εκλογών του Ιουνίου 2012.

Αυτό ενισχύει το σενάριο της αδιατάρακτης πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενδεχομένως έως την εκλογή Προέδρου το πρώτο τρίμηνο του 2015, σημειώνει η Nomura.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στη «Ν» στέλεχος της BofA/Merrill Lynch αναφέρει ότι για την Ελλάδα, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει προσεχώς σε μία προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό δεν είναι θετικό για την οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, ενώ επενδύσεις και λήψεις αποφάσεων μπορεί να αναβληθούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη, τη στιγμή που όλοι οι αναλυτές αναμένουν να αρχίσει η ανάκαμψη.

Η τρόικα θα μπορούσε επίσης να αναβάλει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους, μέχρι να εκλείψει η πολιτική βεβαιότητα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή