«Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή»

Θεατρική παράσταση στην Βίλλα του Αλέξανδρου Ιόλα
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 10:20
A- A A+

«Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε  γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι». Πρωταγωνιστής ήταν και ο Αλέξανδρος Ιόλας. Πάντα επί σκηνής. Πρώτα ως χορευτής. Έπειτα, ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου. Και τέλος, ως ιμπρεσάριος τέχνης.
   
Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη, «Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου», η θεατρική παράσταση του Χριστόφορου Αντωνιάδη, με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας», που σημείωσε επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται στην Αθήνα, για 4 μόνο παραστάσεις, από τις 29 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στην κατεστραμμένη  Βίλλα του Αλέξανδρου Ιόλα, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό.

Αλέξανδρος Ιόλας.

Ένας άνθρωπος που έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά

Ο Κωνσταντίνος Κουτσούδης (1907 - 1987), όπως ήταν το πραγματικό όνομα του γκαλερίστα και σημαντικού συλλέκτη έργων μοντέρνας τέχνης, Αλέξανδρου Ιόλα, ήταν ένας άνθρωπος, που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα, «ένας άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς», όπως έλεγε για αυτόν ο Max Ernst. Αλεξανδρινός. Αγαπούσε την αντίφαση,  ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτυσμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε. Τον αποκάλεσαν «Μέγα σουρεαλιστή». Και, όντως, έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά.

Τι απέμεινε;

Στο τέλος, ένα χάος. Ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε. Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών. Οι κατηγορίες πολλές, αλλά δεν αποδείχτηκαν ποτέ. Δημοσιεύματα, εμπάθεια, εμμονή και μια άρνηση αποδοχής 10.000 έργων, που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά των Ελλήνων. Τι απέμεινε; Ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol), με την επιγραφή: «Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης, σκηνικά: Μαρία Καβαλιώτη, φωτισμοί: Alex. K., βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μυσίρη, σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος: Σταυρούλα Αράπη. Παίζουν: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του).

Η θεατρική παράσταση του Χριστόφορου Αντωνιάδη, με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας», παρουσιάζεται από τις 29 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στην κατεστραμμένη  Βίλλα του Αλέξανδρου Ιόλα.

Πληροφορίες

Βίλλα Αλέξανδρου Ιόλα: Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 6971 572001 (10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00). Διάρκεια παράστασης: 70’. Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς