Η Ευρώπη βρίσκεται τη Δευτέρα υπό το σοκ του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και των αντιευρωπαϊστών, λαϊκιστών Δεξιών του UKIP στη Μεγάλη Βρετανία, αποτέλεσμα το οποίο ερμηνεύεται από τους περισσότερους αναλυτές ως απόρριψη των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ που βρίσκονται στην εξουσία ανά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά την άνοδο της Άκρας Δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, η παραδοσιακή συντηρητική Κεντροδεξιά διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 28.
Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας από το ευρωκοινοβούλιο, η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές μειώνεται.
Η κατανομή των εδρών
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ΕΛΚ καταλαμβάνει 212 έδρες, 61 λιγότερες σε σχέση με εκείνες στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές 187 έδρες, εννέα λιγότερες. Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν η τρίτη ομάδα με 72 ευρωβουλευτές, 11 λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι έρχονται τέταρτοι με 55 ευρωβουλευτές, δύο λιγότερους σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2014.
Οι τέσσερις ομάδες εξασφαλίζουν συνολικά 526 έδρες, έναντι 612 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο. Δεδομένης της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, τόσο της Άκρας Δεξιάς, όσο και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η μόνη δυνατή πλειοψηφία φαίνεται ότι μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, με την ενδεχόμενη υποστήριξη των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ακροδεξιά και λαϊκιστές Ευρωσκεπτικιστές «ταρακουνούν» Παρίσι - Λονδίνο
Οι δεξιοί λαϊκιστές του βρετανικού Ukip (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) κατέγραψαν την ιστορική επίδοση του 29% και εξασφάλισαν 23 από τις 74 έδρες των ευρωπαϊκών εδρών για τη Μεγάλη Βρετανία.
Στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενη την δυσαρέσκεια κατά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε το ιστορικό ποσοστό του 24,96%, που το έφερε στην πρώτη θέση. Το FN εξασφαλίζει τις 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται αρκετά μπροστά από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του UMP, που εξασφαλίζει το 20,8% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα υφίσταται ιστορική ήττα συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπεν ζήτησε αμέσως από τον Φρανσουά Ολάντ την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «ανήσυχος» για τη νίκη του Εθνικού Μετώπου και, όταν ερωτήθηκε εάν πρόκειται για ρατσιστικό κόμμα απάντησε: «Ναι και πιστεύω ότι οφείλουμε να ανησυχούμε απέναντι σε τέτοια γεγονότα και τέτοιες εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Νεοναζιστής ευρωβουλευτής και στη Γερμανία
Στη Γερμανία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών (96) , οι Συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ CDU/CSU κέρδισαν. Όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), το οποίο διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, κάνει την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 1% και μία έδρα, σύμφωνα με το νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν προβλέπει εκλογικό όριο.
Το νέο κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισέρχεται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περί το 7% των ψήφων.
Ανησυχία και για Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία
Στην Αυστρία το κόμμα της Άκρας Δεξιάς FPO (Κόμμα Ελευθερίας), το οποίο ελπίζει να συγκροτήσει ομάδα μαζί με το Εθνικό Μέτωπο και καταγράφει άνοδο κατά 5% σε σχέση με το 2009, εξασφαλίζει περί το 20% των ψήφων.
Στη Δανία, το ριζοσπαστικό δεξιό και εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα, με θέσεις κατά των μεταναστών, βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 27% των ψήφων και 4 από τις 13 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.
Στην Πολωνία, το αντιευρωπαϊκό Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς εξασφαλίζει το 7,2% των ψήφων και μπορεί να στείλει τέσσερις βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Στην Ουγγαρία, επικεφαλής βρίσκεται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν, όμως η φιλοναζιστική Άκρα Δεξιά του Jobbik καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15% και τρεις έδρες. Στην Ελλάδα, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή εξασφαλίζει 9%-10% και τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πλειοψηφία για το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ
Στην Ισπανία, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησαν απέναντι σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς όπως το Podemos, το οποίο προήλθε από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και καταλαμβάνει 5 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.
Στην Ιταλία, ωστόσο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε το 41,5% των ψήφων, αφήνοντας πίσω το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο.
Η παραδοσιακή Αριστερά ήρθε πρώτη στην Ελλάδα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες επεκράτησαν στη Ρουμανία και την Πορτογαλία.
Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων δεν θα μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, με το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ να διατηρεί την ευρεία πλειοψηφία. Ωστόσο, θα υπάρξουν επιπτώσεις «στις εθνικές πολιτικές σκηνές και στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικοί ηγέτες θα ενεργούν στο πλαίσιο της Ε.Ε.», εκτιμά ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του Carnegie Europe.
Μάχη για την προεδρία της Κομισιόν
Ήδη, άλλωστε, άρχισε η μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ «διεκδίκησε» την προεδρία της Επιτροπής, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έθεσε σε αμφισβήτηση τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου προεδρεύει, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστές».
Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία, η κατάσταση που διαμορφώνεται ίσως ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν άλλη προσωπικότητα που θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.