Μήνυμα ενότητας χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων από τον Πάπα

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 10:40
UPD:10:43
REUTERS/RONEN ZVULUN

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Τείχος των Δακρύων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

A- A A+

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους εβραίους να «εργαστούν από κοινού για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη». Βρισκόταν στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ και αργότερα θα μετέβαινε στο Τείχος των Δακρύων στην Παλιά Πόλη, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνοδευόταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπενθύμισε ότι οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες επικαλούνται το ίδιο πατριάρχη, τον Αβραάμ. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον του μεγάλου μουφτή της Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ-Ακσα, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του οικουμενικού προσκυνήματός του στη Μέση Ανατολή.

Η Πλατεία των Τζαμιών, την οποία οι μουσουλμάνοι αποκαλούν «Ευγενές Ιερό» και οι εβραίοι «'Ορος του Ναού» είναι ιερός τόπος για το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.

EURONEWS

«Ας σεβαστούμε και ας αγαπάμε οι μεν τους δε σαν αδέλφια! Ας μάθουμε να καταλαβαίνουμε τον πόνο του συνανθρώπου μας: Κανείς να μην εκμεταλλεύεται το Όνομα του Κυρίου. Ας εργαστούμε μαζί για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», δήλωσε ο ποντίφικας και απηύθυνε έκκληση για την άρνηση κάθε βίας και ανοχής στο όνομα του Θεού.

«Ποτέ δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε αυτάρκεις, κύριοι της ζωής μας, δεν μπορούμε ποτέ να περιοριζόμαστε, να παραμένουμε κλεισμένοι, βέβαιοι για τις πεποιθήσεις μας. Ενώπιον του μυστηρίου του Θεού, όλοι είμαστε φτωχοί, νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τον εαυτό μας, να υπακούσουμε στην έκκληση που μας απευθύνει ο Κύριος, να είμαστε ανοικτοί στο μέλλον που ο Κύριος θέλει να οικοδομήσει για εμάς», πρόσθεσε.

EURONEWS

Ο Πάπας επισκέφθηκε επίσης το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ και θα μεταβεί στο κοιμητήριο του Όρους Χερτζλ, όπου τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του Σιωνισμού Τέοντορ Χερτζλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή